Kmen
Typ:
film
Žánr:
drama, kriminální
Délka:
130 min
Motto:
Internátní škola pro hluchoněmé má svá drsná pravidla.
Země:
Holandsko/Ukrajina, 2014
Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil“, stává se členem divoké organizace – Kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín...

Popis

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil“, stává se členem divoké organizace – Kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla ve společenské hierarchii Kmene.

Celovečerní debut ukrajinského režiséra Myroslava Slaboshpytskiye představuje výjimečný filmařský počin, neboť jeho filmové vyprávění je založené na realistických obrazech se znakovou řečí a precizní prací s prostorem a zvukem. Jeho krátký snímek Deafness (Hluchota, 2010 - uvedený v Hlavní soutěži krátkých filmů na Berlinale) byl jakousi předzvěstí Kmene, kdy se Slaboshpytskiy intenzivně propojil s komunitou hluchoněmých lidí. Tyto „neherce“ také obsadil do svého celovečerního debutu. Pro diváka se tak stávají jasným a zřetelným jazykem gesta, výrazy tváře, postavení i řeč těla jednotlivých protagonistů.

Premiéru měl Kmen na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2014 v rámci Týdne kritiků a ihned po svém uvedení si získal sympatie diváků i kritiků. Svůj triumf pak završil třemi oceněními, která si z festivalu odvezl – cenu Grand Prix, cenu Visionary Award a cenu GAN Foundation Support. V České republice byl Kmen divákům představen na MFF Karlovy Vary a na Slovensku ho diváci mohli zhlédnout v rámci Art Film Festu.