Keď hviezdy boli červené
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama
Délka:
85 min
Země:
Francie/Československo, 1990
Ve svém desátém celovečerním snímku se vrací režisér Dušan Trančík - jak už název napovídá - do nedaleké minulosti. Autor námětu a spoluscenárista E. Gindl dílo komentuje: "Je to vyprávění o váhavém mládenci Jožkovi Brezíkovi, který spolu s...

Popis

Ve svém desátém celovečerním snímku se vrací režisér Dušan Trančík - jak už název napovídá - do nedaleké minulosti. Autor námětu a spoluscenárista E. Gindl dílo komentuje: "Je to vyprávění o váhavém mládenci Jožkovi Brezíkovi, který spolu s řemeslem pověsí na hřebík i svoje srdce. Křivolakými stezkami se vydá hledat svoji budoucnost, aby nakonec zjistil, že štěstí není amatér a že potká jenom ty, kteří zůstali sami sebou." Film potěší účastí brněnských herců.

Kronika poválečného vývoje je zprvu nahlížena očima starého aristokrata, jenž ztrácí jakékoli iluze o komunistickém režimu. Svou knihovnu raději sám "znárodní", jeho jedinou potěchou se stávají děti z okolí. Zejména jeden malý chlapec se ukáže být velice vnímavý - a právě on se jako dospělý sám stává svědkem dalších zmatečných politických přeměn, jimž nemá sílu čelit. Tvůrci přitom volili vyprávění místy úsměvné, odlehčené podívané.