Káj a Gerda
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, rodinný, fantasy, tv film
Délka:
180 min
Země:
USA/Anglie/Kanada, 2002
V odlehlém horském městečku daleko na severu žije osaměle mladá dívka Gerda se svým zatrpklým otcem Wolfgangem, majitelem malého hostince. Stejně jako otec i ona nenávidí zimu a vyhýbá se všemu, co je se s ní spojeno. Před devíti lety, když jí...

Popis

V odlehlém horském městečku daleko na severu žije osaměle mladá dívka Gerda se svým zatrpklým otcem Wolfgangem, majitelem malého hostince. Stejně jako otec i ona nenávidí zimu a vyhýbá se všemu, co je se s ní spojeno. Před devíti lety, když jí bylo osm let, byla totiž její maminka nalezena mrtvá v kruté vánici.

To krutá a zahořklá ledová královna, která nevynechá žádnou příležitost způsobit někomu zármutek, ji z rozmaru očarovala a nechala zemřít. Možná by se mohlo všechno změnit poté, co do hostince nastoupí nový sluha, bystrý a veselý mladík Káj, který je o pouhý rok starší než Gerda. Ten dokáže v dívce, která se straní světa, znovu vykřesat jiskřičky radosti ze života. A dívka mu pomalu otvírá své srdce. Jenže rozkvétající štěstí, které se pomalu měnilo v lásku, je ohroženo, když Sněhová královna opět bez milosti udeří.


Stane se tak ve chvíli pohody, když Káj bruslí a náhle pocítí ostrou bolest. Do oka se mu zasekne sněhová vločka, která je ve skutečnosti nepatrným střepem z rozbitého zrcadla Sněhové královny. Ten způsobí, že se téměř ze dne na den z laskavého a veselého Káje stane chladný a nenávistný mladík. Zpočátku se sice pokouší se svou novou povahou bojovat, potom se však v hostinci objeví tajemná žena v bílém, očaruje ho ledovým polibkem a odvede ho sebou. Je to Sněhová královna osobně, která si Káje vybrala jako nového služebníka, jenž jí bude, omámen ledovým kouzlem, sloužit dokud v jejím chladném paláci nezemře. Gerda jediná věří, je Káj ještě naživu a navzdory zákazu svého otce se rozhodne vyrazit na dlouhou cestu, která by ji napříč čtyřmi ročními obdobími dovedla do paláce Sněhové královny, protože věří, že tu s pomocí své víry, lásky a odhodlání dokáže Káje zachránit.


Cestou musí vzdorovat sestrám sněhové královny, které ztělesňují jaro, léto a podzim a pokoušejí se dívku svést ze správné cesty. Uvězněný Káj mezitím dostane od Sněhové královny slib, že ho pustí na svobodu, pokud dokáže do posledního kousíčku složit její rozbité zrcadlo. Hlídá ho přitom lední medvěd, který je Sněhové královně zcela oddán. Uniknout tedy nemůže, i když si pomalu začíná uvědomovat, že na konci práce ho nejspíš čeká místo svobody smrt. Gerda, které se do cesty staví stále více překážek musí pospíchat, aby dorazila dřív, než Káj dostane ledový polibek, který ho navždy učiní odolným proti lásce.