Kabinet doktora Caligariho
Typ:
film
Žánr:
drama, mystery, horor, fantasy
Délka:
71 min
Motto:
Bizarní, děsivý, dokonalý 1. horor světových dějin
Země:
Německo, 1920
První expresionistické dílo, lépe řečeno první horor vůbec. Nejvýznamější prvek německé kinematografie jakožto i dějin hororů. Horory dnešní doby oplývají galony krve a nepětí se v nich nedočkáte. Pokud sázíte na filmy, které Vás dostanou svou...

Popis

První expresionistické dílo, lépe řečeno první horor vůbec. Nejvýznamější prvek německé kinematografie jakožto i dějin hororů. Horory dnešní doby oplývají galony krve a nepětí se v nich nedočkáte. Pokud sázíte na filmy, které Vás dostanou svou dokonalou a temnou atmosférou, vřele doporučuju. Film je dokonale výtvarně zpracovaný a vyvolává pocity ztísněnosti a nestability. Ostatně, expresionismus vzniká po 1. světové válce, a zrovna ve zdevastovaném Německu...

Fantaskní prostředí, kde splývá sen se skutečností, hra světla a stínu, zdeformované plochy a dojem padajících budov, výrazné líčení herců.

Do města přijíždějí pouťové atrakce a s nimi i pan Calighari, představující tu nejděsivější podívanou ze všech. Předvádí svého náměsíčníka Cesara, který má údajně věštecké schopnosti. Calighari ho zcela ovládá poocí hypnózy.

Jeden z návštěvníků poutě chce, aby mu Caesar prozradil, jak dlouho bude žít. Caesar mu odpoví, že pouze do svítání. Druhého dne je onen mladík nalezen mrtvý a stopy vedou samozřejmě k Caesarovi.

Caesar je však pouhou loutkou Calighariho, který ho zcela ovládá, a Caesar je ochoten(ne-li povinen)pro blaho věco i umírat. Calighari ho drží při životě, znovu a znovu ho probouzí k žití, a Caesar je odhodlán plnit všechny jeho rozkazy.