Jurský svět (anglicky: Jurassic World) – dříve také Jurský park 4 – je americký vědecko-fantastický film. Je pokračováním úspěšné série filmů Jurský park (1993), Ztracený svět: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001). Poslední informace však...

Popis

Jurský svět (anglicky: Jurassic World) – dříve také Jurský park 4 – je americký vědecko-fantastický film. Je pokračováním úspěšné série filmů Jurský park (1993), Ztracený svět: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001). Poslední informace však mluví o tom, že půjde pouze o první z celé nové série snímků s touto tématikou. Jedná se o jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Příběh se odehrává 22 let po událostech z prvního dílu. Nyní je zde plně funkční a zmodernizovaný park jménem Jurský svět, nacházející se na původním ostrově Isla Nublar. Tento ostrov nabízí zábavu pro turisty, ale i výzkum pro paleontology a další vědce. Bratři Zach (Nick Robinson) a Gray (Ty Simpkins) Mitchellovi jedou do parku navštívit svou tetu Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která má funkci provozního ředitele. Po připlutí na ostrov děti zjistí, že Claire je příliš zaneprázdněna prací, a tak s nimi nemůže trávit čas a děti jsou ponechány v péči její asistentky jménem Zara (Sara) (Katie McGrath).

Claire ukáže Simonu Masranimu (Irrfan Khan), miliardáři a faktickému majiteli parku, výběh nového geneticky modifikovaného dinosaura s druhovým jménem Indominus Rex. Tohoto genetického hybrida vědci vytvořili, aby zvýšil návštěvnost parku. Po prohlídce Masrani navrhne, aby bezpečnost výběhu zkontroloval Owen Grady (Chris Pratt) – bezpečnostní expert a zároveň trenér velociraptorů.

Mezitím u výběhu velociraptorů Owen trénuje čtyři z nich (s přezdívkami Blue, Charlie, Delta a Echo), avšak je osloven Vicem Hoskinsem (Vincent D'Onofrio), ředitelem bezpečnosti parku. Vic má představu velociraptory využít jako zbraně pro armádu. Owen a Barry (Omar Sy) se mu posmívají, ale pak jeden z hlídačů kvůli nehodě spadne do výběhu velociraptorů a tak je Owen nucen zachránit ho. Vrhne se rovnou do výběhu k hlídači, ale tím pádem i k velociraptorům. Díky předešlým tréningům však Owena zčásti poslouchají, a tak spolu s hlídčem z výběhu uprchnou.

Mezitím si také Gray a Zach užívají parku – vodního světa s obřím mosasaurem, projížďku terénním vozem mezi galimimy, nebo výběhu, ve kterém tyranosaurus sežere kozu. Avšak u další atrakce (projížďka na mláďatech triceratopsů a hraní si s mláďaty býložravých dinosaurů) Gray a Zach utečou Zaře a zmizí ji z dohledu, aby si užili parku po svém.

Mezitím Claire dojde k Owenovu příbytku se žádostí prohlédnout Indomina, a on tak neochotně souhlasí. Po příjezdu k výběhu Indominus není vidět, a to ani na termálních senzorech po celém výběhu. Owen se ptá Claire, z jakého DNA je indominus stvořen, a Claire odpoví, že z DNA tyranosaura, zbytek je přísně tajný. Owen si všimne škrábanců na zdi výběhu a tak se domnívá, že Indominus přelezl zeď a prchl. Claire odjede do řídícího centra, aby zjistila polohu indomina a Owen vstupuje do výběhu se dvěma hlídači. Avšak Claire a další řídící parku zjistí, že Indominus je stále ve svém výběhu, a vysílačkou varují Owena. Následně při úprku Indominus sežere jednoho hlídače a druhý s Owenem otevře vrata, aby mohli utéct. Owen a hlídač sice utečou, ale Indominus také. Ten pak sežere hlídače, ale Owen se schová pod auto a polije se benzínem, aby skryl svůj pach. Tento tah mu vyjde a Indominus odejde pryč do parku.

Claire povolá speciální bezpečností službu, která používá nesmrtící elektrické zbraně a velí jí Katashi Hamada. Najdou lokalizátor s kusem masa na zemi, což dokazuje, že si jej Indominus vytrhl (zapamatoval si, kam mu ho implantovali). Pak vystoupí z lesa a všichni zjistí, že umí měnit barvu kůže podle prostředí, zabije všechny členy služby a Claire nechá uzavřít severní část parku.

Mezitím si Masrani promluví s genetickým inženýrem Dr. Wu (B. D. Wong), který mu řekne, že Indominus má i DNA z rosničky (aby lépe přežil v tropech, a díky ní oklamal termální senzory ve svém výběhu) a sépie (aby vůbec přežil růst do dospělosti, a proto dokáže měnit barvu kůže podle prostředí).

Mezitím Gray a Zach vstoupí do průhledné transportní koule gyrosféry, ale ignorují varovaní a jedou dál přes údolí plné triceratopsů, apatosaurů a stegosaurů. Na konci údolí objeví malou poškozenou část plotu (plotu, který je kolem údolí s býložravci) a touto poškozenou částí vjedou mimo údolí do zakázané zóny (poloha parku z prvního dílu). Zde objeví stádečko ankylosaurů, a následně na ně zaútočí Indominus, který zničí gyrosféru a Gray a Zach utečou pryč.

Claire a Owen se rozhodnou oba chlapce zachránit. Při pátrání po dětech dojdou do údolí, ale zde objeví mrtvoly apatosaurů („Indominus zabíjí pro zábavu“). Gray a Zach objeví starou, rostlinami zarostlou budovu – stará hlavní hala z filmu Jurský park. Jsou zde i staré kosti dinosaurů a původní jídelna (ta jídelna, kde velociraptoři naháněli Tima a Lex v prvním díle). Gray a Zach objeví starý džíp, nastartují ho a vydají se zpět do parku.

Mezitím tuto budovu objeví i Claire s Owenem. Oba zjistí, že děti se vydaly džípem zpět do parku, ale Indominus na ně zaútočí. Poté uprchnou a vydají se za Zachem a Grayem do parku.

Mezitím se Hoskins snaží přesvědčit Masraniho, aby použili velociraptory k zabití Indomina, ale marně. Poté Masrani společně s vojáky letí ve vrtulníku zabít Indomina. Ten ale přes střelbu vběhne rovnou do voliéry s pteranodony a dimorfodony, kteří zničí vrtulník a ten se zřítí rovnou do ní, kde následně exploduje, a vojáci i Masrani umírají.

Zach a Gray vjedou do parku, ale zde turisty začnou napadat pterosauři. Zach a Grey najdou Zaru, ale tu unese velký pteranodon a i se Zarou dopadne rovnou do laguny s mosasaurem, který je sežere. Řídící parku nechá turisty evakuovat. Přichází Owen s Claire a setkají se se Zachem a Grayem. Hoskins přebírá velení parku a povolá vojáky InGenu.

Owen, Claire i děti přijedou k výběhu s velociraptory a zjistí, že Hoskins má plán zapojit do boje i velociraptory, který by provedl i bez Owena, a tak se k němu Owen neochotně přidá. Velociraptoři spolupracují s Owenem. Když najdou Indomina, tak Owen zjistí, že ta tajná část jeho DNA je velociraptoří, a tak velociraptoři začnou spolupracovat s Indominem a zaútočí na vojáky a Owena. Při tomto útoku jsou vojáci zabiti a Indominus přežije, ale jeden velociraptor zahyne (je odstřelen granátometem). Jeden z velociraptorů zaútočí na Barryho, ale Owen ho stihne zachránit. Poté odjede zpátky do parku.

Dva velociraptoři mezitím zaútočí na Claire a děti v dodávce, ti se jim ale ubrání a poté s Owenem odjedou do hlavní budovy parku a vstoupí do genetických laboratoří. Tam zjistí, že Hoskins spolupracuje s Dr. Wu a ostatní berou embrya dinosaurů a že Indomina stvořili jen jako jako zbraň pro armádu. V dalším momentu Hoskinse zabije velociraptor a tak Claire, Owen a děti vyběhnou z budovy a zamíří do hlavní ulice parku (již prázdné, jelikož turisty evakuovali). Ale pak přijde i Indominus a zbylí tři velociraptoři. Ti si ale vzpomenou na Owenovi povely a zaútočí na Indomina. Claire mezitím dostane nápad – vypustí tyranosaura, který společně s velociraptory začne bojovat s Indominem. Claire, Owen a děti začnou prchat pryč do přístavu k ostatním turistům. Indominus zraní tyranosaura a zabije dva velociraptory. Tyranosaurus padne k zemi, avšak když se začne Indominus napřahovat k finálnímu útoku, zaútočí na něj poslední živý velociraptor. Tímto útokem získá velociraptor pozornost Indomina a tyranosaurus má čas, aby se znovu postavil na nohy. Tyranosaurus s velociraptorem zatlačí Indomina k laguně a tam jej stáhne pod vodu mosasaurus, který Indomina následně sežere. Tyranosaurus a velociraptor odejdou pryč.

Později vidíme, jak se Claire, Grey, Zach a Owen setkávají s rodiči Zacha a Greye – Karen Mitchell (Judy Greer) a Scott Mitchell (Andy Buckley). Ve finální scéně lze vidět, jak tyranosaurus na ostrově vstoupí na heliport a mocně zařve, což dokazuje, že dinosauři opět převzali vládu nad ostrovem Isla Nublar.

Dinosauři ve filmu
Ve filmu se objevil rod Velociraptor, Tyrannosaurus, mořský ještěr Mosasaurus, ptakoještěr Pteranodon a Dimorphodon, Ankylosaurus, Gallimimus, Stegosaurus, Apatosaurus, Triceratops a Parasaurolophus, a objevil se zde i Dilophosaurus, byť jen jako hologram. Dále se zde objevil i Pachycephalosaurus (ale jen jako zmínka od Vivian - mluvila o úniku pachycefalosaura ze západních plání). Novinkou je dinosaurus jménem „Indominus Rex“ – geneticky upravený hybrid. Byl geneticky vyvinut z DNA žáby rosničky (aby lépe snášel tropické podnebí, a mimochodem díky tomuto DNA oklamal termální senzory ve svém výběhu), sépie (aby vůbec přežil růst do dospělosti, a také takto dokáže měnit barvu podle prostředí), ale hlavně z DNA tyranosaura a velociraptora, na různých webových stránkách (ale ve filmu ne) jsou uváděny i rody Carnotaurus, Giganotosaurus, Majungasaurus a Rugops. Indominus je vysoce inteligentní (dokáže využít lsti a pamatuje si také, kam mu lidé vložili lokalizátor), zabíjí „pro zábavu“ ostatní dinosaury a má velmi tvrdou kůži, odolnou i proti slabším střelám.

Pochyby o dokončení
První zprávy o přípravách k natáčení dalšího dílu se objevily v červnu 2002. Pak ale následkem různých průtahů došlo k odsouvání příprav o mnoho let. V prosinci roku 2008 se poprvé ze strany společnosti Universal ozvala pochybnost o smyslu další práce na tomto filmu. Na vině byla částečně také smrt (4. 11. 2008) autora knižní předlohy Michaela Crichtona. Nebylo tedy jisté, jestli bude film vůbec někdy natočen. Na přelomu roku 2010 a 2011 se objevily další spekulace o údajném probíhajícím natáčení filmu, Universal je však nepotvrdil. Teprve v lednu roku 2013 všechny pochyby o dokončení filmu padly, natáčení definitivně začalo na jaře roku 2014 a premiéra proběhla v červnu 2015.

Produkce
Natáčení probíhalo od 14. dubna 2014 na Havaji a v New Orleans. Podle Trevorrowa byli pro vytvoření animatronických dinosaurů opět osloveni tvůrci z někdejších Studií Stana Winstona (dnes Legacy Effects). Kromě toho jsou samozřejmě využity i počítačové animace, o jejichž rozvoj se velmi zasloužily právě předchozí filmy z této série. Dne 25. listopadu byl zveřejněn první trailer k filmu.

Hudba
Soundtrack k filmu natáčel skladatel Michael Giacchino. Opět v něm byl využit hlavní hudební motiv oscarového skladatele Johna Williamse z prvního filmu.

Tržby
Jurský svět získal hned několik rekordů a stal se snímkem, který nejrychleji v historii překonal v tržbách hranici 500 milionů, 1 miliardy i 1,5 miliardy dolarů. V současnosti je s celosvětovými tržbami kolem 1,6 miliardy dolarů komerčně třetím nejúspěšnějším snímkem všech dob, hned za extrémně úspěšnými velkofilmy Avatar (2009) s 2,7 miliardy dolarů a Titanic (1997) s 2,1 miliardy dolarů. Je také zdaleka nejúspěšnějším snímkem ze série "Jurských parků" a historicky nejúspěšnějším snímkem filmových studií Universal Studios.

Další díly
Vzhledem k ohromnému finančnímu úspěchu snímku (jako první v historii vydělal jen za první víkend přes 500 milionů dolarů) se reálně uvažuje o dalších dvou pokračováních. Herec Chris Pratt a režisér Colin Trevorrow již v půlce června 2015 potvrdili, že film (předběžně označovaný jako Jurský svět 2) je pevnou položkou v plánech studií Universal. V červenci 2015 bylo oznámeno, že druhý díl Jurského světa bude do kin uveden 22. června 2018. V hlavních rolích se opět objeví Chris Pratt a Bryce Dallas Howardová.