Děj filmu se odehrává v hluboké totalitě v roce 1959. Novinářka Éva Szalánczkyová (Jadwiga Jankowská-Cieślaková) si zachovává své mravní a etické postoje a nenechává se vmanipulovávat do situací, kdy by se stávala jen bezmocnou loutkou. Zažívá...

Popis

Děj filmu se odehrává v hluboké totalitě v roce 1959. Novinářka Éva Szalánczkyová (Jadwiga Jankowská-Cieślaková) si zachovává své mravní a etické postoje a nenechává se vmanipulovávat do situací, kdy by se stávala jen bezmocnou loutkou. Zažívá kvůli tomu všemu tvrdé represe.

Šéfredaktor jednoho časopisu, bývalý politický vězeň, ji přijme jako redaktorku. Éva se nemilosrdně pouští do kritické reportáže o zemědělském družstvu. Vše skončí jejím dobrovolným odchodem z časopisu. Další rovinou příběhu je její vášnivý vztah s vdanou kolegyní Lívií (Grazyna Szapolowska), který způsobí v jejím životě mnoho dramatických konfliktů.

Líviin manžel, který není s to se vyrovnat s manželčiným odchodem, se Évu pokusí zastřelit, ale obětí je Livia. Těžce zraněná se v nemocnici s Évou pohádá. Ani tentokrát se Éva nemíní podřídit a rozhodne se emigrovat. Při pokusu o překročení maďarsko-jugoslávské hranice je však zastřelena Film Jiný pohled líčí lidskou statečnost v prostředí, kde vládne lživá politická praxe.