Královský víkend
Typ:
film
Žánr:
komedie, historický, drama, životopisný
Délka:
94 min
Motto:
Každý občas potřebuje rozptýlení od každodenních starostí. I prezident.
Země:
Anglie, 2012
Píše se rok 1939. K americkému prezidentovi Franklinu D. Rooseveltovi (Bill Murray) přijíždí na státní návštěvu do jeho soukromé residence král a královna Anglie. Setkání je o to významnější, že se jedná o historicky první návštěvu anglického...

Popis

Píše se rok 1939. K americkému prezidentovi Franklinu D. Rooseveltovi (Bill Murray) přijíždí na státní návštěvu do jeho soukromé residence král a královna Anglie. Setkání je o to významnější, že se jedná o historicky první návštěvu anglického královského páru v USA. Poprvé se tak střetávají upjaté společenské konvence Angličanů s uvolněnou americkou morálkou na té nejvyšší společenské úrovni.

Pro konzervativní britské panovníky je připraven piknik s hot dogy jako hlavním chodem či koupání v plavkách za účasti novinářů. Nezvyklá je pro tak významnou návštěvu i přítomnost Daisy (Laura Linney), další ženy po boku prezidenta, vedle jeho manželky.

Režisér Roger Michell (Notting Hill) natočil příjemnou komedii o jedné významné historické události prosycené nezaměnitelným britským humorem. Bill Murray (Ztraceno v překladu) je za roli F.D. Roosevelta nominován na Zlatý Glóbus za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Daisy ztvárnila Laura Linney, třikrát nominovaná na Oscara, kterou u nás známe především z úspěšné komedie Láska nebeská.