Jimmyho tančírna
Typ:
film
Žánr:
historický, drama
Délka:
109 min
Motto:
Provinil se tím, že dal druhým možnost snít.
Země:
Anglie/Francie/Irsko, 2014
Před vypuknutím Irské občanské války otevřel oddaný a odvážný aktivista Jimmy Gralton na irském venkově taneční sál, kde se lidé mohli vzdělávat, bavit, diskutovat, sportovat a hlavně tancovat. Popularita Jimmyho tančírny rostla a postupně se...

Popis

Před vypuknutím Irské občanské války otevřel oddaný a odvážný aktivista Jimmy Gralton na irském venkově taneční sál, kde se lidé mohli vzdělávat, bavit, diskutovat, sportovat a hlavně tancovat. Popularita Jimmyho tančírny rostla a postupně se stala místem revolučních myšlenek, rozvíjení talentů, svobody a splněných snů. Její volnomyšlenkářská reputace však upoutala pozornost státu a církve, což přinutilo Jimmyho utéct ze země a proslavenou tančírnu zavřít.

Po deseti letech neustálého cestování se Jimmy vrací do rodného Irska, kde se však znovu střetává s chudobou, omezováním osobní svobody i kultury. S podporou své první lásky se rozhodne svou slavnou tančírnu znovu otevřít a opět dát lidem naději snít. Bez ohledu na to, co to může způsobit.

Film Jimmyho tančírna, který byl v roce 2014 nominován na Zlatou palmu na MFF v Cannes, natočil mezinárodně uznávaný anglický režisér Ken Loach (Kes, 1969; Zem a svoboda, 1995; Andělský podíl, 2012). Držitel čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo z MFF Berlín 2014 se mezinárodně proslavil levicově orientovanými sociálními dramaty o boji utlačovaných lidí za svobodu. A Jimmyho tančírna není výjimkou. Vypráví podmanivý příběh muže, bojujícího za nezávislost a touhy svých blízkých.