Před čtyřmi lety před diváky předstoupil "zdravotní bratr" Greg (neboli Gaylord) Yebal ve filmu FOTR JE LOTR. Během víkendu, kdy ztratil zavazadlo, se mu ještě podařilo podpálit dvorek, trochu to přehnal s volejbalem ve vodě a postříkal kočku...

Popis

Před čtyřmi lety před diváky předstoupil "zdravotní bratr" Greg (neboli Gaylord) Yebal ve filmu FOTR JE LOTR. Během víkendu, kdy ztratil zavazadlo, se mu ještě podařilo podpálit dvorek, trochu to přehnal s volejbalem ve vodě a postříkal kočku barvou. Jack Barnes, otec jeho přítelkyně, ho tehdy podrobil testu na detektoru lži. Dnes je již přítelkyně Pam jeho snoubenkou a oba mladí lidé chystají svatbu. Jenže budoucí tchán, který je utajeně bývalým agentem CIA, vůbec nemá zájem, aby se Greg Yebal do jejich rodinného klanu přiženil. Přesto chce dceři vyhovět a projeví přání seznámit se s rodiči budoucího zetě. Všichni tedy na prahu víkendu nastupují do Jackova luxusně vybaveného autokaru, který má dokonce silná, neprůstřelná okna z plexiskla, a odjíždějí na ostrov k rodičům Grega - Berniemu a Ros Yebalovým. Příštích 48 hodin stráví obě rodiny společně, aby se vzájemně poznaly. Pro Jacka to je příležitost důkladně prověřit, co je ta Yebalova rodina vlastně zač.

Víkend začíná docela dobře, ale všechno jde hladce jen do chvíle, než Jack zjistí, že Gregův otec sice je právník, ale již dlouho se své profesi nevěnuje. Gregova matka Ros má lékařský diplom, ale místo pořádné praxe je sexuální terapeutkou seniorů. Pak dojde k "záchodové epizodě", jejímiž protagonisty jsou Yebalových pes Moses a Barnesových kočka Jinx. Při obědě je odhaleno choulostivé tajemství kubánské kuchařky, dojde také k divokému fotbalovému zápasu. Prostě poznání rodiny Yebalových vůbec neprobíhá konvenčně.

První film končil otázkou: "Co to u čerta může být za lidi, kteří k příjmení Yebal pojmenují syna jménem Gaylord?" A právě tahle otázka otevřela možnost pokračování, v němž se dozvíme odpověď.

K vytvoření této bláznivé komedie se znova sešli tvůrci i hlavní představitelé prvního snímku FOTR JE LOTR, v rolích rodičů Yebalových je doplnili Dustin Hoffman a Barbra Streisand. Režisér Jay Roach opět spolupracuje se scenáristou Jimem Herzfeldem a Johnem Hamburgem. Na námětu se s Herzfeldem podílel Marc Hyman. Producentkou je stejně jako na prvním filmu Jane Rosenthalová, kameramanem John Schwartzman. Tento díl zaznamenal obrovský divácký úspěch, který překonal výsledky předcházejícího dílu a v době Vánoc dokonce v USA překonal historický rekord v návštěvnosti.