Jak básníci přicházejí o iluze
Typ:
film
Žánr:
komedie, romantický
Délka:
98 min
Motto:
JAK BÁSNÍCI PŘICHÁTEJÍ O ILUZE - Druhá část volné tetralodie - setkání poetů s životní realitou.
Země:
Československo, 1984
Jak básníci přicházejí o iluze je česká komedie z roku 1984, druhý díl „básnické hexalogie“ režiséra Dušana Kleina na námět Ladislava Pecháčka (Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život, Konec básníků...

Popis

Jak básníci přicházejí o iluze je česká komedie z roku 1984, druhý díl „básnické hexalogie“ režiséra Dušana Kleina na námět Ladislava Pecháčka (Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách, Jak básníci neztrácejí naději, Jak básníci čekají na zázrak). Hlavní role ztvárnili Pavel Kříž, David Matásek, Adriana Tarábková a Míla Myslíková.

Děj
Bývalí spolužáci z gymnázia a kamarádi Štěpán Šafránek a Kendy odjíždějí studovat do Prahy: Štěpán medicínu na Karlovu univerzitu, Kendy režii na FAMU. Zatímco budoucí filmař Kendy studuje zřejmě bez problémů, Štěpán propadá pesimismu z množství informací, které se má naučit, především v anatomii, a obává se, že neprojde do druhého ročníku. Při studiu si navíc musí přivydělávat brigádami, protože s penězi od maminky nevyjde. Při brigádě v nemocnici se zamiluje do studentky střední zdravotní školy „Jeskyňky“ (Adriana Tarábková), o kterou má však zájem i dr. Fast (Jiří Štěpnička). Touha dokázat, že není o nic horší než dr. Fast, Štěpána motivuje k tomu, že se anatomii naučí na výbornou. Při odjezdu na prázdniny jej však čeká zklamání: Jeskyňka odjíždí se svým nastávajícím – dr. Fastem.

Ve druhém dílu básnické hexalogie se objevují nové zajímavé postavy: kolegové-studenti černoch „Mireček“ (Joseph Dielle), šprt Honza (Karel Roden), Moravák Venoš (Václav Svoboda) a erotomanka Vendulka „Utěšitelka“ (Eva Jeníčková), kteří se krátce objeví i v následujícím filmu Jak básníkům chutná život. Na Štěpána si zasedne vyučující anatomie doc. Sejkora (Jan Přeučil) a „zaručené“ rady, jak se snadněji učit, mu prodává podnikavý student Masařík (Akram Staněk).