Isenhart: Legenda o rytíři
Typ:
film
Žánr:
thriller, dobrodružný, fantasy, tv film
Délka:
125 min
Země:
Německo/Rakousko, 2011
V Německu zuří temný středověk, epidemie moru a boje mezi šlechtami, do téhle kruté doby se narodí Isenhart - nemanželské dítě potulného rytíře a prosté služky, Isenhartova matka při porodu umírá a zdá se, že s ní i dítě. Znenadání se však v domě...

Popis

V Německu zuří temný středověk, epidemie moru a boje mezi šlechtami, do téhle kruté doby se narodí Isenhart - nemanželské dítě potulného rytíře a prosté služky, Isenhartova matka při porodu umírá a zdá se, že s ní i dítě. Znenadání se však v domě objeví černý rytíř, který přivede dítě k životu (umělým dýcháním) ale v té době pro lidi neznámý čin, žena je zděšena, považuje rytíře za ďábla i s dítětem, rytíř ženě pohrozí smrtí, když se vrátí a dítě nenajde na místě.

Vzápětí, se objeví další rytíř, násilím si vynutí pravdu o záhadném cizinci, který dítě zachránil, ženu vykáže z domu a nejdříve se pokusí dítě zadusit, ale po chvíli jen znovu stejným způsobem oživí, pod pohrůžkou smrti si dítě odnese. Malý Isenhart jak je dítě pojmenováno se dostane do rodiny kováře na zámku Laurin, kde se vyučí kovářskému řemeslu, najednou se u kovárny objeví stráže a Insenhart dostává příležitost studovat latinu, naučit se číst a psát, práva, které měla v oné době pouze šlechta. Zde se seznámí se svým budoucím kamarádem Conradem. Conrad je šlechtic a má sestru Annu, do které se Isenhart tajně zamiluje.

Vše vypadá nadějně jen do doby než je Anna nalezena brutálně zavražděna, následně je dopaden kočovný židovský obchodník, Isenhart u něj najde náhrdelník, který daroval Anně, obchodník je odsouzen k trestu smrti pohřbením za živa a zdá se, že je klid, jenže se ukáže, že jistý arcibiskup má zálusk na pozemky, Conrad a Isenhart se vydávají zjistit pravdu, dojde k nedorozumnění a Conrad arcibiskupa udeří do tváře, po chvíli je na Conrada vydán zatykač, který je ignorován, hrad je napaden, Conrad je vážně raněn, nakonec se všem co přežijí podaří uniknout do bezpečí.

Netrvá to dlouho a je nalezena další zavražděná dívka, opět znetvořená s vyříznutým srdcem, nikdo neví co se děje, vrah má stejnou taktiku a vybírá si mladé, hezké a neposkvrněné dívky (panny) a bere jim srdce, ale u druhé dívky je nalezen pramen vlasů vraha, vypadá to, že vrah je ryšavý, začíná pátrání, které přivede čtveřici rytířů na hrad, kde naleznou místnost s kresbami lidského těla a jeho orgánů, Conrad s Isenhartem spekulují, co je to za člověka, je to psychpat, po chvíli se objeví ryšavý muž bez ruky, chce bránit svůj majetek a napadne naši partu, je raněn střelou z kuše a podaří se mu zmizet. Naši hrdinové prohledávají celý hrad, ale podezřelý muž je po chvíli nalezen mrtvý, oběšený, spáchal snad sebevraždu nebo mu někdo pomohl?

Conrad s Isenhartem se domnívají, že je konec, domnělý vrah je po smrti, ale další vražda na sebe nenechá dlouho čekat, Isenhartovi se ale nezdá, že by to vše šlo, tak hladce se svým adoptivním otcem zkoumají kresby lidského organismu, je zjištěno, že vrah nebyl ryšavý, ale měl hnědé vlasy, pátrání začíná odznovu. Isenhart s Conradem putují daleko, v zemi kam přijedou se dotanou do křížku s místní armádou, když ale svou totožnost obhájí jsou obvinění zproštěni a dozví se další informace, které můžou vést k dopadení vraha. Když prochází městem narazí i na klášter, kde dožívají vážně chorý lidé a narazí i na arcibiskupa, Conrad v afektu zlosti arcibiskupa bodne dýkou a oba si jen tak tak zachrání život.

Vrací se zpět, ale Isenhart zjišťuje, že jeho adoptivní otec je po smrti, případ se zdá být stále zapeklitější, Isenhart se ale nevzdává, ještě před smrtí mu jeho pěstounský otec stačil říct, kdo vlastně je a Isenhart se dozvídá i něco pravdy o svém otci a taky první případ o vyříznutém srdci, Isehartův otec byl u toho, že by byl on ten pachatel?

Isenhart se vydává dále po stopách, brzy jen dožene i Conrad, ale zjištění je šokující, kdože v tom vraždění dívek má prsty, jsou nalezeny stejné kresby jako předtím, ale kdy chce Isehhart zasáhnout je napaden i Conrad a dívka, která miluje Isenharta. Conrad má popálenou tvář a nevidí, oba jsou uvrženi do vězení, Isenhartovi se podaří uprchnout skrz podzemní zaplavené tunely, nevidomý Conrad je napaden ve vězení, ale nakonec se mu podaří ubránit.

Nakonec je souboj na nádvoří, kde se má rozhodnout v zájmu boží vůle kdo je viník a vrah a ten bude i potrestán, Isenhart musí bojovat na život a na smrt, přežije?