Žaluji
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
125 min
Země:
Německo, 1941
Slavný lékař a profesor Heyt (Paul Hartmann) zjistí, že jeho milovaná žena Hanna onemocněla roztroušenou sklerózou. Manžel se marně snaží postupující zhoubnou nemoc účinně zastavit a nešťastnou ženu zachránit. Když se přesvědčí o tom, že to není...

Popis

Slavný lékař a profesor Heyt (Paul Hartmann) zjistí, že jeho milovaná žena Hanna onemocněla roztroušenou sklerózou. Manžel se marně snaží postupující zhoubnou nemoc účinně zastavit a nešťastnou ženu zachránit. Když se přesvědčí o tom, že to není možné, a že už vyzkoušel všechny prostředky, převládne v jeho dalším jednání soucit. Podá Hanně na její výslovné přání prudký a rychle účinkující jed a umožní jí tak "milosrdnou smrt". Starý přítel jeho ženy profesor Lang obviní Heyta z vraždy. Zatímco probíhá soudní proces, dochází k výraznému přehodnocení otázky aktivní pomoci při smrti. Nastane situace v praxi lékaře Langa, kdy podobný případ změní jeho názor, a profesor se Heyta u soudu zastane.

Snímnek byl nacistickými pohlaváry přijat s porozuměním a byl ochotně využíván k propagandě. Sloužil jim k ospravedlnění masových vražd duševně chorých a tělesně postižených, které v tehdejším Německu probíhaly od roku 1933. Nacisté je nazývali euthanasií.