Příběhy o irské diaspoře v USA jsou zachycovány od prvopočátků kinematografie, ale příběhy těch, kteří emigrovali do blízké Britanie, zůstali utajeny. Snímek objasňuje ztracenou sociální historii mužů, kteří opustili Irsko, aby si našli práci v...

Popis

Příběhy o irské diaspoře v USA jsou zachycovány od prvopočátků kinematografie, ale příběhy těch, kteří emigrovali do blízké Britanie, zůstali utajeny. Snímek objasňuje ztracenou sociální historii mužů, kteří opustili Irsko, aby si našli práci v poválečné Británii. Bez vzdělání bylo jejich osudem budovat zbořené britské imperium za minimální mzdu, která však pro ně představovala přece jenom dobrý výdělek.

Elegická stejnojmenná novela Timothyho O´Gradyho a Steva Pykea oslavuje životy těch druhých i třetích synů, kteří nezdědili zemi, nemohli pracovat pro bratry, kteří nezemřeli a neměli možnost studovat za kněží. Autor, básník a někdy i herec Dermot Healy vytvořil hlavní postav postavu starého bezejmenného muže, žijícího v ošuntělé cimře v Londýně.

Vzpomínky starého muže jsou vizuálně prezentovány jako lehká montáž, vznášející se v zamlžené minulosti. Režisér využil své vlastní zkušenosti s prací v Anglii, aby věrně vylíčil osudy nevzdělaného, i když inteligentního muže, stále přemýšlejícího o své minulosti.