Hra na schovávanou
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, mystery, horor
Délka:
101 min
Motto:
Před pikolou za pikolou smrt nesmí stát
Země:
USA/Německo, 2005
Nositel Oscara Robert De Niro hraje roli starostlivého otce a vdovce Davida Callawaye v napínavém thrilleru HRA NA SCHOVÁVANOU. Dakota Fanningová představuje jeho mladičkou dceru Emily, která skrývá neuvěřitelné tajemství. Na začátku příběhu...

Popis

Nositel Oscara Robert De Niro hraje roli starostlivého otce a vdovce Davida Callawaye v napínavém thrilleru HRA NA SCHOVÁVANOU. Dakota Fanningová představuje jeho mladičkou dceru Emily, která skrývá neuvěřitelné tajemství. Na začátku příběhu náhle zemře Callawayova manželka Alison (Amy Irvingová). Otec a dcera se přestěhují do severní části státu New York, aby se Emily zbavila vzpomínek na život s matkou na Manhattanu. Osamělá dívenka si záhy vytvoří imaginárního přítele Charlieho. Zpočátku považuje David Charlieho za příjemné rozptýlení smutné Emiliny dušičky, ale po sérii hrůzných událostí, které začnou jejich život provázet, dojde k fantasknímu závěru: Charlie možná skutečně existuje. Pokud ano, měla by s ním Emily přestat kamarádit. Jen aby nebylo pozdě.

"Chtěl jsem napsat strašidelný film," říká debutující scénárista Ari Schlossberg o své práci na filmu HRA NA SCHOVÁVANOU. V touze vměstnat do příběhu co nejvíc hrůzy a napětí psal především v noci. Tato neobvyklá technika vyšla skvěle. Producent Barry Josephson četl Schlossbergovo dílo mezi prvními. "Ten scénář mě k smrti vyděsil," vzpomíná Josephson. "Nemohl jsem se od něj odtrhnout." Josephson byl scénářem tak nadšen, že ho nejen koupil pro společnost Twentieth Century Fox, ale navíc slíbil, že Schlossberg bude mít jako jediný právo provést případné změny - vzácný úkaz v dnešním Hollywoodu, kde funguje celý tým scénáristů k "dolaďění" nebo "zušlechtění" scénářů. Josephson dodává, že pro tento film bylo zásadním obsazení legendárního Roberta De Nira. "De Niro zanechává u diváků každou rolí nesmazatelný dojem", dodává režisér John Polson. HRA NA SCHOVÁVANOU mu prý navíc umožnila předvést novou hereckou tvář. "Ještě jsme neviděli Boba v roli otce, který zachraňuje situaci, zatímco se jeho rodina rozpadá. Předvádí nám nový druh zranitelnosti a bylo velmi vzrušující vidět ho z úplně jiné stránky." Pozadu ale nezůstala ani jeho mladičká partnerka Dakota Fanning. "Dakota mi vyrazila dech. Nelze to vyjádřit jinak," říká Polson. "Práce s ní by se dala přirovnat k práci s mimořádně nadanou pětatřicetiletou herečkou."

Polson doufá, že si diváci při HŘE NA SCHOVÁVANOU vychutnají strach, napětí a vzrušení. "Chci, aby se lidi na filmu bavili, ale také, aby prožili dojemný a složitý vztah mezi otcem a dcerou. A aby poznali hrůzného přítele Charlieho."