Stejně jako na Ukrajině, v Srbsku či Gruzii se i v Ázerbájdžánu v listopadu 2005 rozpoutala vlna odporu. Skupina mladých aktivistů začala po vzoru svých kolegů v zahraničí připravovat masové demonstrace, které měly v zemi vést ke svržení...

Popis

Stejně jako na Ukrajině, v Srbsku či Gruzii se i v Ázerbájdžánu v listopadu 2005 rozpoutala vlna odporu. Skupina mladých aktivistů začala po vzoru svých kolegů v zahraničí připravovat masové demonstrace, které měly v zemi vést ke svržení autoritativního režimu. Na několika poklidných shromážděních zněla hesla volající po právech a svobodách občanů. Ve státě se formovala opozice a s napětím se očekávaly volby. Na rozdíl od oranžové revoluce na Ukrajině, revoluce růží v Gruzii či „buldozerové" revoluce v Srbsku však dění v Ázerbájdžánu uniklo pozornosti západních politiků i médií.

Právě jejich podpora byla však pro úspěch nutná. Do předvolební atmosféry má divák možnost vstoupit po boku dvou hlavních představitelů opozice, Murada a Emina. Film ukazuje přípravu nenásilné revoluce, od školení aktivistů jejich úspěšnými gruzínskými kolegy přes politické vyjednávání až po organizaci pozorování voleb. Přibližuje ale také metody, kterými se režimy brání svržení, v tomto případě bohužel úspěšně. Unikátní dokument natočený britskou televizí BBC přehledně shrnuje současnou politickou situaci i její příčiny a zároveň mapuje komplikovanou situaci v Ázerbájdžánu z více úhlů.