Český umělecký barevný film, natočený podle stejnojmenné dětské knížky spisovatele Bohumila Říhy. Je určený především nejmenším dětem. Jeho hrdinové jsou děti z mateřských a národních škol. Hlavní postavou filmu je pětiletý pražský chlapec...

Popis

Český umělecký barevný film, natočený podle stejnojmenné dětské knížky spisovatele Bohumila Říhy. Je určený především nejmenším dětem. Jeho hrdinové jsou děti z mateřských a národních škol. Hlavní postavou filmu je pětiletý pražský chlapec Honzík, který se prvně dostal sám bez mámy do světa. Jede vlakem na návštěvu k dědečkovi na družstevní vesnici, kde zažije řadu příhod, pro vesnické děti běžných, jež však pro chlapce z velkoměsta znamenají většinou podivuhodná dobrodružství. Seznámí se s domácími zvířaty: psem Punťou, kocourem, rohatou kozou, prasátky ve vepřinci a slepicemi v drůbeží farmě. Sblíží se s venkovskými dětmi, s nimiž uzavře vřelé dětské přátelství. — Děj filmu je prostý a srozumitelný. Cílem autorů bylo naučit děti nebát se a býti samostatnými. Při současném nedostatku filmů pro mládež a zejména pro nejmenší děti, je tento film mladého českého režiséra Milana Vošmika přínosem naší filmové tvorby.
Pětiletý Honzík cestuje za dědečkem na venkov. Velice se těší, ale protože bude poprvé bez maminky, má trošku strach. Život na vesnici se mu tak zalíbí, že se těší na příští léto.