Televizní film předního českého filmového a televizního autora Jiřího Hubače a zkušeného režiséra Zdeňka Zelenky je příběhem vyléčeného alkoholika, který po návratu z protialkoholní léčebny dochází velmi rychle k poznání, že jeho euforické...

Popis

Televizní film předního českého filmového a televizního autora Jiřího Hubače a zkušeného režiséra Zdeňka Zelenky je příběhem vyléčeného alkoholika, který po návratu z protialkoholní léčebny dochází velmi rychle k poznání, že jeho euforické odhodlání "začít znovu" je tragická iluze. Jeho žena se z bytu zatím odstěhovala, a protože je to stále ještě krásná žena, našla si jiného muže, který jí nabízí nejen lásku, ale i nový domov. Podobné fiasko ho čeká v bývalém zaměstnání a později i při krátkodobém působení v základní umělecké škole.

Narůstající pocit osamělosti překonává usilovnou snahou odvrátit hrozící rozvod a získat svou milovanou ženu nazpátek. Nezištně mu v tom pomáhá bývalý spolupacient z léčebny Eda Mandík, zřízenec z patologie, který Františka Stáru, hlavního hrdinu příběhu obdivuje a považuje se za jeho přítele. A je to právě Eda, který v nejtěžší chvíli, kdy se Františkovi hroutí všechny jeho naděje a plány - v oblasti soukromé i profesní (Stára byl dříve uznávaný koncertní mistr a skladatel) a on rezignuje, svému příteli pomáhá.

Tento člověk, sám slabý, nedůsledný a nezodpovědný, s nečekanou a sebezničující obětavostí rezignuje na střípky osobního štěstí a energicky vybičuje svou ochablou vůli k záchraně svého jediného kamaráda. Cena, kterou za tento svůj čin Eda platí není malá, ale jeho oběť měla smysl. Hubačův text je emocionálně silným a působivým příběhem o velké lidské touze, marné lásce, ale ze všeho nejvíc o nejvzácnějším lidském citu - o přátelství.