Hilda
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný, hudební
Délka:
136 min
Země:
Německo, 2009
Pravá hvězda jde stále dál za svým – navzdory režimům, rozmarům osudu i plánům producentů. Německý film o mezinárodně proslulé herečce a zpěvačce Hildegard Knefové.Životopisný snímek o mezinárodně proslulé herečce a zpěvačce německého původu...

Popis

Pravá hvězda jde stále dál za svým – navzdory režimům, rozmarům osudu i plánům producentů. Německý film o mezinárodně proslulé herečce a zpěvačce Hildegard Knefové.

Životopisný snímek o mezinárodně proslulé herečce a zpěvačce německého původu Hildegard Knefové stojí na dvou silných základech, které z něj dělají fascinující podívanou. První představuje herecké obsazení v čele s uhrančivě přirozenou a živelně bezprostřední herečkou Heike Makatschovou, která skvěle vystihuje elán a sebevědomost Knefové. Druhým je pak samotný životní příběh titulní hvězdy, který byl bohatý na vzestupy a pády, ale také na velké dějinné události. Knefová chtěla již od doby dospívání být herečkou, což se jí nakonec i splnilo, bohužel pro její kariéru se tak stalo na začátku čtyřicátých let v nacistickém Německu. Ve studiích UFA se seznámila s říšským dramaturgem Ewaldem von Demandowskym a stala se jeho milenkou. Když byla německá válečná mašinérie v posledním tažení, účastnila se spolu s Demandowskym obrany Schmargendorfu a byla následně zajata Rudou armádou. Po propuštění ze zajateckého tábora se vrátila do Berlína a začala se znovu věnovat divadlu. Záhy mohla díky Erichu Pommerovi, světově uznávanému německému producentovi, který se do vlasti vrátil s okupačními jednotkami, navázat na svou filmovou kariéru a stát se opravdovou hvězdou. To byl ale pouhý začátek její turbulentní kariéry, která zahrnovala prvotní nezdar v Americe, kontroverze v Německu, úspěch na Broadwayi, proražení do Hollywoodu a nakonec i ještě věhlasnější kariéru šansoniérky. Celou tu dobu si Knefová stála striktně za svým, nelitovala minulosti a nikdy se nenechala srazit na kolena. Také v osobním životě hodně zkusila a její impulzivní povaha našla ideální protipól až ve vyrovnaném, o osm let mladším britském herci Davidu Cameronovi. Životopisný film rámovaný návratem Knefové po letech do Berlína u příležitosti jejího koncertu ve Filharmonii se vrací ke klíčovým okamžikům jejího dospělého života a na základě textů jejího nejslavnějšího šansonu ilustruje jednotlivé vzlety a pády obdivuhodné sebevědomé a nepokořitelné ženy.