Smrtihlav
Typ:
film
Žánr:
thriller, akční, historický, životopisný, válečný
Délka:
120 min
Země:
USA/Anglie/Francie/Belgie, 2017
Film vznikl na základě oceňované knihy HHhH Francouze Laurenta Bineta, jejíž pojmenování znamená Himmlers Hirn heisst Heydrich, neboli Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich. Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto...

Popis

Film vznikl na základě oceňované knihy HHhH Francouze Laurenta Bineta, jejíž pojmenování znamená Himmlers Hirn heisst Heydrich, neboli Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich.

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky.

Film je v anglickém znění, natočil ho Francouz Cédric Jimenez a hlavní role filmu ztvárnila řada známých hollywoodských herců. Heydricha hraje Jason Clarke (Everest, Terminator Genysis, Úsvit planety opic), jeho ženu Rosamund Pike (Zmizelá, Dnes neumírej), jako Jan Kubiš se představí Jack O´Connell (Nezlomný, Money Monster) a jako Josef Gabčík nastupující hvězda Jack Reynor. Nejzvučnějším jménem na straně odboje je Mia Wasikowska (Burtonova Alenka v říši divů) v roli Anny Novákové, která parašutistům pomáhala.

Smrtihlav vstoupí do českých kin v době, kdy od atentátu na Heydricha a návazných událostí uplyne 75 let. Samotný atentát proběhl 27. května 1942, Heydrich zemřel 4. června, Lidice byly jako nacistická msta vypáleny 10. června, parašutisté zahynuli 18. června.

Laurent Binet získal za knihu HHhH Goncourtovu cenu pro románovou prvotinu.