Gulag
Typ:
film
Žánr:
drama, tv film
Délka:
130 min
Země:
USA, 1985
Drama o americkém sportovci, kterému se povedl husarský kousek v podobě útěku ze sovětského zajateckého tábora GULAG poté, co byl do něj za pomocí intrik tehdejší KGB uvězněn. Mickey Almon, sportovní hvězda a novinář, dorazí do Moskvy na...

Popis

Drama o americkém sportovci, kterému se povedl husarský kousek v podobě útěku ze sovětského zajateckého tábora GULAG poté, co byl do něj za pomocí intrik tehdejší KGB uvězněn.

Mickey Almon, sportovní hvězda a novinář, dorazí do Moskvy na mezinárodní turnaj.Tam ho osloví zdejší vědec nastrčený KGB, aby propašoval ze země dokumenty vědeckého výzkumu.Po zvážení celé věci se svou ženou, Mickey souhlasí, ale při předávání těchto dokumentů v moskevském parku se objeví KGB a po krátké honičce je Mickey zadržen a uvězněn.Je fyzicky a citově mučen po dobu několika týdnů v páchnoucí díře až souhlasí s tím, že podepíše doznání a výměnou za toto doznání bude propuštěn.Namísto propuštění je však odsouzen k 10-ti letům vězení a ocitá se ve vlaku směřujícím na Sibiř.V Gulagu je v sekci pro zahraniční vězně, šije rukavice a myslí na útěk.Mickey se brzy rozhodne uniknout než aby tam zemřel.K tomuto účelu využívá cynického britského špiona a skupinu sovětských zajatců,a díky jejich pomoci utíká přes vlakové zásobování (ve falešné stěně nákladního vagónu) blíže k západu. Ještě však nemá vyhráno.