Velká cesta
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
108 min
Země:
Francie/Bulharsko/Maroko/Turecko, 2004
Réda by rád byl normální mladý Francouz jako jeho vrstevníci, ale jeho starý otec, který do Francie kdysi imigroval z Maroka, lpí na svém náboženství i tradicích. Není divu, že mezi nimi už léta panuje napětí. Když se starší bratr opije a přijde...

Popis

Réda by rád byl normální mladý Francouz jako jeho vrstevníci, ale jeho starý otec, který do Francie kdysi imigroval z Maroka, lpí na svém náboženství i tradicích. Není divu, že mezi nimi už léta panuje napětí. Když se starší bratr opije a přijde o řidičský průkaz, nezbývá ovšem Rédovi nic jiného než odvézt autem do Mekky otce, který by sám dlouhou cestu nezvládl. Cesta z Francie přes Itálii a území bývalé Jugoslávie je pro dva moderní poutníky plná nečekaných setkání i vážných vzájemných kolizí.

Tradicionalistický otec likviduje každý synův pokus proměnit cestu v normální turistické putování. Vyhodí mu mobil, jediné mladíkovo spojení s dívkou, kterou má rád, a postupně ho vtahuje do svého vlastního světa. Návrat do země předků, v jejichž boha už nevěří, se pro mladíka stává putováním k vlastním kořenům i k synovské lásce, kterou ze svého života už dávno nesmyslně vyloučil.