Životní osudy německého velikána a jedné z kanonických postav evropského preromantismu Johanna Wolfganga Goetha přibližuje snímek Goethe! režiséra Phillippa Stölzla. V komorním dramatu, které osvětluje, nakolik mohou osobní peripetie ovlivnit a...

Popis

Životní osudy německého velikána a jedné z kanonických postav evropského preromantismu Johanna Wolfganga Goetha přibližuje snímek Goethe! režiséra Phillippa Stölzla. V komorním dramatu, které osvětluje, nakolik mohou osobní peripetie ovlivnit a nasměrovat vlastní uměleckou tvorbu se objeví známé tváře mladého německého filmu jako Andreas Fehling nebo Moritz Bleibtreu.

Německo, rok 1772. Mladý student práv a začínající básník Johann Wolfgang Goethe neprožívá zrovna šťastné období. Byl vyhozen z důležité zkoušky z práv a jeho otec ho pošle pracovat k Říšskému komornímu soudu do Wetzlaru s cílem „vyhnat mu tu jeho poezii z hlavy“. Ve své nové profesi se ale rozervaný romantik osudově a nešťastně zamiluje – jeho vyvolenou je mladá dívka z chudých poměrů Lotte Buff, kterou si má brát Goethův nadřízený Albert Kestner. Zdrcený Goethe se uchyluje k psaní a své zlomené srdce si vylije do románu Utrpení mladého Werthera, který vystihne pocity celé generace a zajistí mu nesmrtelnou slávu.

Film Goethe! ukazuje Goetha v poněkud jiném světle, než jej coby velikána německé literatury známe z čítanek a učebnic – jako mladého srdcerváče a člověka neochotného podřídit se usedlým konvencím své doby.