Geniální šílenství
Typ:
film
Žánr:
historický, životopisný, válečný, kriminální, dokumentární
Země:
USA, 2002
Pohnutý životní příběh Johna Nashe, nositele Nobelovy ceny za matematiku. Dokument z cyklu The American Experience. V roce 1994 obdržel americký matematik John Nash Nobelovu cenu za ekonomii. Po letech tak byla oceněna teorie her, kterou...

Popis

Pohnutý životní příběh Johna Nashe, nositele Nobelovy ceny za matematiku. Dokument z cyklu The American Experience.

V roce 1994 obdržel americký matematik John Nash Nobelovu cenu za ekonomii. Po letech tak byla oceněna teorie her, kterou zdůvodnil počátkem padesátých let, v době, kdy se jeho velmi neobvyklá vědecká kariéra začala teprve rozvíjet. Teorie her se ale v ekonomii začala používat až počátkem šedesátých let, kdy její autor prožíval nejtěžší léta svého života.

Extrovertní matematik, chlouba univerzit východního pobřeží Spojených států, obdivovaný řešitel problémů algebraické geometrie i parciálních diferenciálních rovnice musel být totiž po propuknutí paranoidní schizofrenie hospitalizován. Všichni se domnívali, že to je jeho lidský i vědecký konec. Stalo se však nečekané. Za pomoci svých nejbližších i kolegů-matematiků se Nash po letech vnitřního utrpení vrátil do normálního života. Slavnostní ceremoniál ve Stockholmu jen potvrdil vítězství člověka nad nemocí.