Free range - Balada o přijetí světa
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
102 min
Motto:
Jaké je žít s vědomím, že budoucnost je mizerná?
Země:
Estonsko, 2013
Estonský filmový režisér Veiko Õunpuu se českému publiku představil již se svým středometrážním debutem Prázdný v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Snímek se promítal na řadě světových festivalů a získal četná ocenění....

Popis

Estonský filmový režisér Veiko Õunpuu se českému publiku představil již se svým středometrážním debutem Prázdný v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Snímek se promítal na řadě světových festivalů a získal četná ocenění. Zároveň tak předznamenal Õunpuuovu úspěšnou kariéru, která je lemována jak uznáním kritiků, tak i nadšenými ohlasy diváků. Díky Podzimním tancům má filmový tvůrce na svém kontě ocenění Benátské horizonty z MFF Benátky či cenu pro Nejlepšího režiséra z MFF Bratislava a Pokušením svatého Toníka si pak doplnil svou sbírku o cenu Zvláštního uznání v soutěžní sekci Na východ od Západu na MFF Karlovy Vary.

Filmem Free Range pokračuje režisér ve své typické tvorbě vyznačující se vysokou filmovou kvalitou, příjemným cynickým tónem, skvělým retro soundtrackem a nadčasovým tématem hledání svobody a volnosti. Příběh o mladém, nadějném muži s úžasnými kariérními možnostmi a rýsující se manželskou blažeností je pozoruhodným pohledem do světa dnešní kultury a filmu. Podmračený, neustále zkouřený a zpitý Fred si žije ve svém vlastním světě, který je na hony vzdálen od toho běžného, dospělého, který se mu příčí a protiví. Když je kvůli nepříznivé recenzi propuštěn z práce a přítelkyně mu oznámí, že čeká dítě, mladý rebel čelí těžkému rozhodnutí – přijmout či nepřijmout zodpovědnost a jak vůbec naložit se svým životem.