Snímek u nás neznámého amerického režiséra Guse Van Santa Narkomani (1989) zachycuje zpověď těžce postřeleného šestadvacetiletého feťáka, vzpomínajícího na události, jež změnily jeho život - Bob Hughes je vůdcem partičky, tvořené manželkou...

Popis

Snímek u nás neznámého amerického režiséra Guse Van Santa Narkomani (1989) zachycuje zpověď těžce postřeleného šestadvacetiletého feťáka, vzpomínajícího na události, jež změnily jeho život - Bob Hughes je vůdcem partičky, tvořené manželkou Diannou, kamarádem Rickem a jeho přítelkyní Nadine.

Mladí lidé se soustřeďují na rafinované vykrádání lékáren, kde si opatřují drogy. Cynický a inteligentní Bob má protihráče v kriminalistovi Gentrym, jehož provokuje svou vyzývavostí a suverenitou. Ve skupince postupně narůstají neshody.

Vše se rázem změní, když Nadine zemře na předávkování. Mladíkovi se podaří zbavit se mrtvoly, ale pak se rozhodne podstoupit odvykací kúru. Znamená to rozchod s Diannou, zůstávající dál na drogách. Bob se později stane obětí malého překupníčka, který ho přepadne a těžce zraní...

Film vznikl podle nevydaného románu Jamese Foglea, tehdy si odpykávajícího dvaadvacetiletý trest za drogy. Jeho děj se odehrává v Portlandu v roce 1971 a zaměřuje se na strohý popis událostí komentovaných hlavním hrdinou. Zavádí diváka do narkomanského prostředí bez snahy moralizovat nebo didakticky varovat.

V pochmurném příběhu se najde i místo pro odlehčení; jeho součástí je také "klipová" evokace hrdinových narkomanských vizí - Ačkoliv v americké kinematografii patří drogy a jejich zákulisí k vděčným přídavným motivům, jako hlavní téma se navzdory své společenské naléhavosti neobjevují.

V tom je Van Santův film, pohybující se na okraj "oficiální" produkce, výjimečný. Zajímavé herecké výkony podávají Matt Dillon a Kelly Lynchová, nespornou atrakcí filmu je herecká účast kultovního spisovatele Williama S. Burroughse v autentické roli feťáckého kněze.