Falešná ruka zákona
Typ:
film
Žánr:
komedie, kriminální
Délka:
94 min
Země:
Anglie, 1963
Žít na vysoké noze je pro někoho životní nutností. Platí to i pro Pearlyho Gatese, majitele luxusního módního salonu a zároveň šéfa nejúspěšnějšího zločineckého gangu v Londýně. Býval obyčejným lupičem, nyní se považuje za elitu. Zločiny mu...

Popis

Žít na vysoké noze je pro někoho životní nutností. Platí to i pro Pearlyho Gatese, majitele luxusního módního salonu a zároveň šéfa nejúspěšnějšího zločineckého gangu v Londýně. Býval obyčejným lupičem, nyní se považuje za elitu. Zločiny mu dokonale procházejí do doby, kdy jej falešní policisté začnou okrádat o lup. V Londýně totiž řádí nový gang, který má informace o plánovaných akcích přímo od zdroje. Zrádce musí být někde v řadách Gatesových parťáků. Pro jeho odhalení by se Gates spojil i s ďáblem, natož s londýnskými policajty, zvlášť když jim velí neschopný inspektor Parker. Společná akce lupičů a policajtů se ovšem vůbec nevyvíjí podle jeho očekávání.

Tato svižná komedie plná honiček a situačního humoru neztratila ani po více než čtyřiceti letech nic ze svého kouzla. Peter Sellers v roli výstředního mafiána vtipně balancuje na hranici uvěřitelnosti a parodie. Stejně tak výtečný je Lionel Jeffries jako přihlouplý inspektor Parker. Film přibližuje atmosféru a styl počátku šedesátých let, vše okořeňuje typický anglický humor.