Snímek je typickou ukázkou romantizujícího přístupu k životním příběhům slavných toreadorů. V tomto případě jde o ságu rodu Báezových, známých pod přezdívkou „Litris“. Dějiny této rodiny začínají v roce 1859, kdy byl toreadorský klan založen, a...

Popis

Snímek je typickou ukázkou romantizujícího přístupu k životním příběhům slavných toreadorů. V tomto případě jde o ságu rodu Báezových, známých pod přezdívkou „Litris“. Dějiny této rodiny začínají v roce 1859, kdy byl toreadorský klan založen, a diváci se stávají svědky jeho dalšího vývoje. Vyprávění se zastavuje ve dvacátých letech minulého století, kdy na půdorysu melodramatu sledujeme srdceryvné peripetie statečného Miguelita. Režisér Rafael Gil patří mezi renomované tvůrce a proslavil se tzv. lidskými komediemi, které natáčel ve čtyřicátých letech. El Litrí a jeho stín je výjimečný z několika důvodů.

Hlavní postavu El Litrího hraje skutečný Miguel Báez „Litri“. Film se stal událostí roku a oslavou jednoho z nejoblíbenějších dobových toreadorů. Důležité také je, že děj je vyprávěn v intencích orální tradice spojené s tauromachií. Dialogy napsal Agustín Foxá, který byl velkým podporovatelem frankistického režimu. Snímek zůstává dokonalou ukázkou dobové zábavy a vrcholu býčích filmů.