Dvojník
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
98 min
Motto:
Komedie o dvou mužích, kteří si vyměnili své role.
Země:
Bulharsko, 1980
Satirická komedie Dvojník debutujícího režiséra Nikolaje Voleva je typickým – a stejně nejlepším – zástupcem nových trendů v bulharské filmové veselohře, která má ostatně teprve nedlouhou tradici. Satirický osten filmu se zde dotýká skutečnosti,...

Popis

Satirická komedie Dvojník debutujícího režiséra Nikolaje Voleva je typickým – a stejně nejlepším – zástupcem nových trendů v bulharské filmové veselohře, která má ostatně teprve nedlouhou tradici. Satirický osten filmu se zde dotýká skutečnosti, že šikovný mluvka, vypomáhající si několika všeobecnými frázemi, si mnohdy ve svém okolí získá více pozornosti a úcty než pilný a skromný pracovník, kterému jde více o věc samu než o její veřejné ocenění.

Protagonistou příběhu je nadaný vědec Denev, který v přemíře povinností nemá dostatek času na vlastní práci. Pozve proto do Sofie svého bratrance-dvojníka, venkovského obchodníčka, aby jej občas někde zastoupil; „šikovný“ příbuzný si však záhy i ve vědeckých kruzích počíná právě tak jako doma v hokynářství – a kupodivu slaví větší úspěchy než nenápadný a pracovitý Denev.

Na XVI. festivalu bulharských hraných filmů ve Varně 1980 získali bratři Mormarevové Cenu za nejlepší scénář a Todor Kolev Cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Film Dvojník byl uveden v Soutěži debutů na XXII. MFF v Karlových Varech 1980.