Na začátku dvoudílného dokumentu brněnského studia České televize o významných osobnostech světové vědy a umění stojí otázka. Je-li jeden domov tam, kde se člověk narodí, kde je ten druhý? Je v oblouku dlouhé cesty zpět nebo tam, kde člověk ze...

Popis

Na začátku dvoudílného dokumentu brněnského studia České televize o významných osobnostech světové vědy a umění stojí otázka. Je-li jeden domov tam, kde se člověk narodí, kde je ten druhý? Je v oblouku dlouhé cesty zpět nebo tam, kde člověk ze sebe vydá plod svého díla? Esejisticky koncipovaný první díl dokumentu Dvojdomí se zaměřil na okamžiky života malíře Alfonse Muchy (nar. 1860 v Ivančicích, zemřel 1939 v Praze), autora Slovanské epopeje, na směřování dalšího moravského rodáka a jednoho z nevýznamnějších filozofů 20. století Edmunda Husserla (nar. 1859 v Prostějově, zemřel 1938 ve Freiburgu).

Zajímavý je příběh Adolfa Loose (nar. 1870 v Brně, zemřel 1932 ve Vídni), přezdívaného kníže funkcionalismu, jenž při veškeré nestálosti si vydobyl svými stavbami evropské renomé. Obráceným gardem českých domovů je příběh Rakušana Viktora Kaplana /nar. 1876 Mürzzuschlagu, zemřel 1934 v Untertachu), který svůj geniální vynález přivedl na svět ve sklepní laboratoři brněnské vysoké školy. Trojlístek Loos, Kaplan a Husserl jsou současně výraznými představiteli společenského a duchovního klimatu Rakousko-Uherska z přelomu století. Jen Mucha od začátku šel tvrdošíjně za svou vizí ideálů národa, domova, vlasti a krásy.