Dům
Typ:
film
Žánr:
drama, psychologický
Délka:
100 min
Motto:
Příběh nedokonalého muže, který sní o dokonalé rodině.
Země:
Česká Republika/Slovensko, 2011
Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě. Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domuprojektuje všechny své sny a...

Popis

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.

Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domuprojektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu.Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“.

Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat.

Dům je celovečerním debutem mladé slovenské scénáristky a režisérky Zuzany Liové. Ve světové premiéře byl uveden na prestižním Mezinárodním festivalu Berlinale 2011, v sekci Fórum, která je věnována mladým talentům. Od té doby film prošel řadou dalších festivalů a stal se nejvíce oceňovaným českým filmem.