Drak
Typ:
film
Žánr:
rodinný, fantasy
Délka:
82 min
Země:
Francie/Čína, 1958
Film byl natočen ve spolupráci nezávislé společnosti Garance Films, kterou založil Roger Pigaut a Pekingským filmovým studiem. Měl velký úspěch u kritiky a na XI MFF Karlovy Vary dostal čestné uznání "za ideu, nabádající ke vzájemnému...

Popis

Film byl natočen ve spolupráci nezávislé společnosti Garance Films, kterou založil Roger Pigaut a Pekingským filmovým studiem. Měl velký úspěch u kritiky a na XI MFF Karlovy Vary dostal čestné uznání "za ideu, nabádající ke vzájemnému přátelství dětí různých národností"
Obsah - Dvě party pařížských dětí objeví na vysokém stromě papírového draka. Rozhodnou se, že jej sundají a budou si s ním hrát. Drak je ale příliš vysoko a tak se jedna parta, vedená Bebertem rozhodne najít nějaký žebřík a draka sundat. Druhá parta vedená Pierotem (Petrem) vsadí na ochotu okolojdoucích. Také se jim podaří za pomoci paní, členky Spolku pro ochranu zvířat (je třeba dodat, že Petr dal na strom kotě) sundat kotě i draka. Děti najdou v drakovi dopis, jenže je psaný čínsky. Tak s ním zajdou k čínskému starožitníkovi. Než ten ale stačí dopis přeložit, Bebert ze zlosti, že draka nesundal první utrhne drakovi růžek. Když starožitník přeloží dopis, dozví se děti, že jej napsal 11letý Song Siao Tsing, z Pekingu. V dopise píše, že chlapec který dopis najde, mu má poslat odpověď. Navíc starožitník zjistí, že drak má podobu opičího krále Su Wu Konga, hrdiny mnoha čínských pohádek a bájí. Jenže zpáteční adresa je onom urvaném růžku z draka. A Bebert nechce tento utržek vydat.

Petr a Nicole usínají s myšlenkami na toho čínského chlapce. A zdá se jim sen: Zjevil se jim Su Wu Kong a přenesl je do Číny. Zpočátku jim hrozí velké nebezpečí - činský císař jim chce dát setnout hlavu, ale Su Wu Kong je v poslední chvíli zachrání. Petr a Nicole se potom seznámí s mnoha čínskými dětmi. Mají trochu štěstí, protože mezi dětmi je i malá Monika, která umí francouzsky. Aby toho všeho kolem hledání Songa nebylo málo, tak se do toho plete i Bebert, který se pokouší hledání zmařit. Před Petrovýma očima spálí utržek se Songovou adresou. Děti jsou rozhodnuty Songa najít. Jenže Bebert se taky "snaží" - zmocní se Nicole, ale Petr jej pomoci kouzelné kuličky přemůže a pošle jej císaři aby mu setnul hlavu.

Ráno se probudí a vypráví kamarádům svůj sen. V tom do toho přijde Bebert, ale ne už jako nepřítel. Ještě ten večer si zašel za starožitníkem, a nese sebou i čínsky psaný dopis pro Songa. A tak děti mohou konečně Songovi poslat po drakovi dopis.