Dopisy z Iwo Jimy
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, historický, drama, válečný
Délka:
141 min
Motto:
Příběh bitvy o Iwo Jimu očima japonských vojáků...
Země:
USA, 2006
Před jedenašedesáti lety se na Iwo Jimě utkaly americká a japonská armáda. O několik desetiletí později bylo v lávové půdě ostrova objeveno několik stovek dopisů. Tyto dopisy pojednou dávají anonymním šikům bojujících vojáků tváře a hlasy, a...

Popis

Před jedenašedesáti lety se na Iwo Jimě utkaly americká a japonská armáda. O několik desetiletí později bylo v lávové půdě ostrova objeveno několik stovek dopisů. Tyto dopisy pojednou dávají anonymním šikům bojujících vojáků tváře a hlasy, a rovněž jejich vynikajícímu veliteli, který je vedl
Japonští vojáci, kteří jsou odveleni na Iwo Jimu, si uvědomují, že pravděpodobnost návratu z bitevního pole je mizivá. Jedním z nich je i bývalý pekař Saigo (Kazunari Ninomiya), který žije jen proto, aby mohl spatřit svou nedávno narozenou dceru; dále olympionik a šampión Baron Nishi Tsuyoshi Ihara), který je znám pro své skvělé nadání pro jezdectví a je držitelem nejedné ceny; mladý armádní policista Shimizu (Ryo Kase), jehož idealizmus dosud nebyl zakalen peklem války; a přísný poručík Ito (Shidou Nakamura), který by raději spáchal sebevraždu, než by se vzdal. Velitelem obrany je generál Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe), jehož cesty po Americe mu ukázaly nemilosrdnou tvář války, ale vedly jej i k pochopení toho, jak Američanům v Tichomoří zabránit v další expanzi. Díky Kuribayashiho nevídané taktice se boje, které si Američané představovali jako rychlou a krvavou porážku, protáhly na čtyřicet dní hrdinné a vynalézavé obrany. Podařilo se to i kvůli tomu, že Kuribayashiho bojovníci dokonale zvládla orientaci v prostoru vulkanického ostrova.

Na Iwo Jimě zahynulo přibližně 7 tisíc amerických vojáků, na japonské straně dosáhly ztráty více než 20 tisíc pěších. Iwo Jimské pláže plné černého písku jsou dodnes prosycené jejich krví. Jejich oběť, vnitřní boje, odvaha a soucit se obtiskly do dopisů, které posílali domů a o několik destiletí později vyšly v knižní podobě. Díky držiteli Oscara, režisérovi Clintu Eastwoodovi (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní) se k nám dostává prakticky neznámý příběh japonských vojáků a jejich generála, kteří se před 61 lety na ostrově Iwo Jima bránili útokům americké armády. Clint Eastwood si během příprav projektu, který se týká událostí, jež dodnes hluboce rezonují v obou kulturách, uvědomil, že vznik pouze jednoho filmu – Vlajky našich otců – by vypověděl jen polovinu příběhu. A tak došlo k bezprecedentní situaci: krátce po dokončení jednoho se začal točit druhý, přičemž oba měly být do kin uvedeny společně. Eastwood nahlíží bitvu o Iwo Jimu nejen z perspektivy bojů v Tichomoří a jako válku dvou nezávislých států, ale zejména jak střet dvou kultur.

Dopisy z Iwo Jimy a Vlajky našich otců vyprávějí příběh války v Tichomoří prostřednictvím rozdílných perspektiv a jazyků a Eastwood je považuje za svou osobní poctu všem zbytečně položeným životům na obou stranách konfliktu. Režisér doufá, že se mu tím podaří vyjádřit obě neoddělitelné strany jednoho příběhu a odkryje způsob, jak nahlížet konkrétní situaci společně sdílené historie, která nás tak hluboko ovlivnila.