Docela obyčejný příběh
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
110 min
Země:
Francie/Západní Německo, 1978
Rozvedená osmatřicetiletá Marie (Romy Schneider) žije se svým milencem Sergem (Claude Brasseur). Jednoho dne se rozhodne jej opustit a vrací se ke svému bývalému manželovi Georgesovi (Bruno Cremer). Jednoduchý příběh všedních starostí tří...

Popis

Rozvedená osmatřicetiletá Marie (Romy Schneider) žije se svým milencem Sergem (Claude Brasseur). Jednoho dne se rozhodne jej opustit a vrací se ke svému bývalému manželovi Georgesovi (Bruno Cremer). Jednoduchý příběh všedních starostí tří Francouzů a jejich přátel na konci sedmdesátých let 20. století.

Film natočil známý režisér Claude Sautet (1924–2000), jehož filmy jsou u nás dobře známy: Věci života, Vincent, Francois, Paul a ti druzí, Docela obyčejný příběh, Několik dní se mnou, Srdce v zimě či Nelly a pan Arnaud. Zajímal ho obyčejný život Francouzů, jejich potkávání, lásky, rozchody, přátelství a prosté štěstí. Jeho příběhy se odehrávají na ulicích, v bistrech, tedy v místech, která jsou přirozenou součástí života snad každého Francouze. Točil s největšími hvězdami jako Michel Piccoli, Romy Schneiderová, Michel Serrault, Yves Montand či Bruno Cremer.

Docela obyčejný příběh je možná jeho nejslavnější film, kde vedle Romy Schneider hraje Bruno Cremer a Claude Brasseur. Film byl nominován na Oscara; Romy Schneider získala Césara jako nejlepší herečka, dalších devět nominací zůstalo neproměněných.

Velikáni světového filmu jsou věnovány herečce Romy Schneider, od jejíž smrti uplynulo již třicet jedna let. Dva výrazné filmy Docela obyčejný příběh a Svědek připomenou její oslnivou osobnost.