Český barevný film, natočený laureátem státní ceny režisérem Karlem Steklým podle světoznámého románu vynikajícího humoristy a satirika Jaroslava Haška. Režisér, který je současně autorem scénáře, se v něm celkem věrně držel prvního dílu...

Popis

Český barevný film, natočený laureátem státní ceny režisérem Karlem Steklým podle světoznámého románu vynikajícího humoristy a satirika Jaroslava Haška. Režisér, který je současně autorem scénáře, se v něm celkem věrně držel prvního dílu literární předlohy, nazvaného ,,V zázemí". Film zachycuje Švejkovy osudy od okamžiku, kdy mu jeho bytná, paní Mullerová, oznámila zastřelení arcivévody Ferdinanda, až do jeho památné rozmluvy s nadporučíkem Lukášem, týkající se ukradeného psa a jejich přeložení do Budějovic a odtud na frontu.

Ze Švejkových předvojenských příhod líčí zejména několik episod v hospodě „U kalicha", výslechy Švejka na policii, vyšetřování jeho duševního stavu v blázinci a konečně jeho manifestační cestu před obvodní komisi na vozíku pro nemocné. Jako vojáka c. k. rakouské armády vidíme Švejka nejdříve ve vojenské nemocnici, pak se s ním setkáváme ve vězeňské kapli, jsme účastni jeho potíží s věčně opilým feldkurátem Katzem, který jej nakonec prohraje v kartách. Tak se Švejk dostane jako sluha k nadporučíku Lukášovi, kterého přivede krádeží psa plukovníka Krause von Zillergut do situace více než nepříjemné.