Disco Pigs
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický, kriminální
Délka:
93 min
Země:
Irsko, 2001
Pro svůj filmový debut si mladá režisérka Kirsten Sheridanová, dcera uznávaného tvůrce Jima Sharidana, vybrala jako předlohu stejnojmennou a velmi úspěšnou divadelní hru irské dramatičky Endy Walshové. Po uvedení ve Velké Británii bylo drama...

Popis

Pro svůj filmový debut si mladá režisérka Kirsten Sheridanová, dcera uznávaného tvůrce Jima Sharidana, vybrala jako předlohu stejnojmennou a velmi úspěšnou divadelní hru irské dramatičky Endy Walshové. Po uvedení ve Velké Británii bylo drama přeloženo do více jak 12 jazyků a velmi rychle se stalo hitem divadelních scén po celé Evropě. Sheridanová text hry upravila a za scénář získala na festivalu Sundance ocenění pro evropské tvůrce. Během sedmi týdnů na jaře roku 2000 pak v Corku a v Dublinu vznikl jeden z divácky nejúspěšnějších irských filmů posledních let.

Sheridanové se podařilo vykreslit barvitý portrét života dvou dospívajících teenagerů chlapce a dívky, přezdívaných Pig a Runt (Prase a Skrček). Oba se narodili ve stejný den, ve stejné nemocnici a celých šestnáct let svého života strávili ve své blízkosti. Mluví svým zvláštním jazykem, uzavírají se ve svém svazku před okolním světem, se kterým odmítají komunikovat. Ale před oslavou sedmnáctých narozenin se jejich vzájemné, až telepatické spojení začíná otřásat. Do jejich životů totiž vstupují i jiní lidé, zvláště Runt zjišťuje, že život mimo jejich svět může být také zajímavý Oba hrdinové se musí vyrovnat s tím, že budou jednoho dne odděleni a začnou žít každý svůj vlastní život.