Dirch
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
109 min
Motto:
Obrovský talent je velkým darem, ale zároveň i velkým břemenem, až prokletím.
Země:
Dánsko, 2011
Dánský režisér Martin P. Zandvliet, který si získal mezinárodní uznání filmových kritiků i diváků již za svou prvotinu Potlesk (2009), tentokrát do našich kin přichází se svým druhým celovečerním hraným filmem, představujícím životopisný příběh...

Popis

Dánský režisér Martin P. Zandvliet, který si získal mezinárodní uznání filmových kritiků i diváků již za svou prvotinu Potlesk (2009), tentokrát do našich kin přichází se svým druhým celovečerním hraným filmem, představujícím životopisný příběh dánského komedianta Dirche Passera. Snímek Dirch odkrývá jeho věčnou samotu pod rouškou nablýskané slávy a jeho sebezničující posedlosti úspěchem u kritiků a zároveň u diváků.

Od své premiéry v srpnu 2011 získal Zandvlietův film několik prestižních lokálních ocenění. Kromě cen Bodil Award za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní a vedlejší roli, které uděluje Unie dánských filmových kritiků, film obdržel ještě dalších šest lokálních filmových cen Robert Award (dánská obdoba Oscarů), udělovaných Dánskou filmovou akademií.