Diana osobně
Typ:
film
Žánr:
dokumentární, tv film
Délka:
112 min
Země:
USA, 2017
V roce 1991 bylo v londýnském Kensingtonském paláci uskutečněno několik tajných rozhovorů s Dianou, princeznou z Walesu, které s jejím svolením natočil blízký přítel jménem novináře Andrewa Mortona. Morton zde pracoval na knize o skutečném životě...

Popis

V roce 1991 bylo v londýnském Kensingtonském paláci uskutečněno několik tajných rozhovorů s Dianou, princeznou z Walesu, které s jejím svolením natočil blízký přítel jménem novináře Andrewa Mortona. Morton zde pracoval na knize o skutečném životě nejfotografovanější ženy světa. Veřejnost v té době neměla tušení, že je manželství princezny Diany a prince Charlese v krizi. National Geographic Documentary Films odhalují Dianiny myšlenky a pocity ve velmi specifickém okamžiku jejího života a zachycují tento komplikovaný osobní příběh z jejího úhlu pohledu. Celým snímkem nás provází hlas samotné princezny v nahrávkách, které z velké části dosud nebyly vysílány. Tyto zřídka prezentované zvukové záznamy jsou doplněny archivními záběry a fotografiemi.

Stala se „princeznou z lidu", „princeznou lidských srdcí" a jen málokterá veřejná osoba je nadále tak milována i opředena záhadami jako Diana. Veřejnost si ji zamilovala jako stydlivou učitelku z mateřské školy, jejíž vrozený šarm učaroval dědici královského trůnu, a v tom okamžiku se zrodila nova ikona moderní doby. Nyní nám sama princezna Diana detailně přiblíží svůj životní příběh a především svou situaci v roce 1991. Otevřeně promlouvá o nepříliš šťastném dětství, rozpačitém seznámení s Jeho Veličenstvem, princem z Walesu, v době, kdy jí bylo pouhých 16 let, i dramatickém vstupu mladé dívky na světovou scénu. Záhy odstartovalo pronásledování tiskem, národ byl stržen pohádkovým příběhem lásky a ona nebyla na tento příval slávy připravená. Snímek Diana osobně dokumentuje rozpor mezi privátním a veřejným aspektem princezniny osobnosti a podtrhuje často spletité narážky, myšlenky a pocity princezny v roce 1991. Bez nostalgie zde vzpomíná na svou svatbu a zkušenosti s poporodní depresí, bulimií i na vítězství nad zničující úzkostí, které jí přineslo až nalezení sebe sama v humanitární činnosti.