Volný cyklus kriminálních případů, jejichž ústřední postavou je bývalý policista a začínající soukromý detektiv Martin Tomsa. Hlavní role byla svěřena Markovi Vašutovi, pro něhož to byla první několikaletá role. Cyklus vznikl v tvůrčí skupině...

Popis

Volný cyklus kriminálních případů, jejichž ústřední postavou je bývalý policista a začínající soukromý detektiv Martin Tomsa. Hlavní role byla svěřena Markovi Vašutovi, pro něhož to byla první několikaletá role. Cyklus vznikl v tvůrčí skupině Josefa Souchopa a Dariny Levové a začal se realizovat už na přelomu let 1992/93 a až do roku 1998 bylo natočeno 18 dílů. Velký podíl na jeho vzniku měly četné dopisy od diváků, kteří chtěli na televizní obrazovce opět vidět české prostředí, české herce a české příběhy ze současnosti. Zajímavostí jistě je, že se Marek Vašut, občas i přes velké riziko, nenechával v nebezpečných situacích zastupovat profesionálním kaskadérem.

Děj příběhů je zasazen do Brna a jeho okolí. V rámci pátrání se však Martin Tomsa rozjede i do Vídně. Jednotlivé příběhy jsou uzavřené, nenavazují na sebe. Autoři jednotlivých scénářů čerpali inspiraci nejen ve skutečných případech, ale řídili se i všeobecnými zkušenostmi. Na scénářích spolupracovali samozřejmě i s odbornými poradci, kteří znají jak zvyklosti galerky, její myšlení a jednání, tak i postupy policie a pravomoci soukromého detektiva.