Desáté království
Typ:
seriál
Žánr:
komedie, dobrodružný, mystery, romantický, fantasy
Délka:
417 min
Země:
USA/Německo/Velká Británie, 2000
Pohádkové dobrodružství zakletého prince a šlechetné dívky, které se odehrává ve světech propojených magickým zrcadlem. Dobrodružství odehrávající se v několika světech začalo ve chvíli, kdy zlá královna proměnila dědice čtvrtého království ve...

Popis

Pohádkové dobrodružství zakletého prince a šlechetné dívky, které se odehrává ve světech propojených magickým zrcadlem. Dobrodružství odehrávající se v několika světech začalo ve chvíli, kdy zlá královna proměnila dědice čtvrtého království ve psa a ten uprchl magickým zrcadlem do dosud neznámého světa. Ocitl se přímo uprostřed současného New Yorku, kde se jeho osud protne s osudem pohledné servírky Virginie a jejího otce Tonyho. Poté, co se před pronásledovateli pokusí uprchnout magickým zrcadlem zpět, byla Virginie unesena trolly a Tony skončil i s Wendelem ve vězení. Zatímco zlá královna objeví magická zrcadla své předchůdkyně, s jejichž pomocí je možné kohokoli najít, cestovat mezi světy a dokonce ovládnout svět, Wolf, vlk v lidské podobě, kterého zlá královna vyslala po stopách Wendela, zachrání z trollích spárů unesenou Virginii, do které se zamiloval. Tvrdí, že se změnil a chce jí pomoci.

Přinese jí magické pantofle, s jejichž pomocí mohou uprchnout, ale současně ji varuje před jejich mocí, ovládnout každého, kdo je má na nohou příliš dlouho. Spěchají zachránit Tonyho, a pak společně s ním a Wendelem znovu prchají před trolly, jejichž král mezitím napadl čtvrté království. Zlá královna vyšle po stopách uprchlíků dalšího pronásledovatele, nelítostného lovce. Jediná naděje, jak mu možná uniknout, je sejít z cesty, protože jen blázen by prý šel do rozčarovaného lesa. Narazí tu na bandu potulných cikánů, kteří je sice pohostí, ale když citlivá Virginia pustí na svobodu magické ptáky, které cikáni loví jako pochoutku pro bohaté zákazníky, rozzlobí se a dívku proklejí. Jedním z důsledků kletby jsou rychle rostoucí vlasy, které zakrátko způsobí Virginii značné komplikace při cestě lesem.

Najdou chaloupku sedmi trpaslíků, kde přečkají noc, ráno je však situace s vlasy téměř kritická. Protože nejdou uříznout ani ostříhat, jediný, kdo ji může rychle rostoucích vlasů zbavit, je muž s magickou sekerou, který žije někde v lese. Jenže dřív než stačí Wolf muže s magickou sekerou najít, objeví se lovec. Wolf se ho marně pokouší odlákat a Virginie se před ním marně pokouší ukrýt. Abyste našli odpověď na otázky, zda se Virginii podaří uniknout ze spárů lovce, proč ji vlastně pronásledují trollové a jaké je tajemství, které ji spojuje se světy devíti království, neměli byste si nechat ujít další čtyři části výpravné televizní pohádky. Což určitě nebude obtížné, zejména pro ty, kteří stále věří na magii a nezapomněli dosud na pohádky. Mimořádně úspěšná americká televizní minisérie vznikla v roce 2000 podle scénáře Simona Moorea a v režii Davida Carsona (Star Trek: Generace, dopisy od vraha, TV seriály Lebkouni, Star Trek: Nová generace) a Herberta Wiseho (TV seriály Já, Claudius, Covington Cross).

V hlavních rolích se představí Kimberly Williams (u nás je známá především úspěšné rodinné komedie Hlava rodiny a její druhé části, ale na Nově jste ji mohli vidět také ve filmu Nevinný flirt) jako Virginia Lewis a Daniel Lapaine (Muriel se vdává, 54) jako princ Wendell. V dalších rolích se objeví John Larroquette (Sám doma a bohatý, JFK, Schůzka naslepo, Kočičí lidé) jako Tony Lewis, Dianne Wiest (Magická posedlost, Zaříkávač koní, Hannah a její sestry, Září) jako Zlá královna, Scott Cohen (Gia, Králové mamba, Jakubův žebřík) jako Wolf, Camryn Manheim (Likvidátor, Mercury) jako Sněhurka, Ann-Margret (Scarlett, Vlak do stanice Touha, Tommy) jako královna Popelka, Ed ONeill (K-9, Sběratel kostí, Wayneův svět) jako král trolů, Rutger Hauer (Blade Runner, Stopař, Maso a krev) jako lovec, Warwick Davis (Willow, Hvězdné války 6: Jediho návrat, Guliverovy cesty) jako Acorn, Lucy Whybrow coby královna elfů a další.