Dámská volenka
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
95 min
Motto:
Veselohra o muži s pověstí donchuána.
Země:
Bulharsko, 1980
„Smutným“ hrdinou ztřeštěné komedie Dámská volenka je instruktor autoškoly, moderní bulharský donchuán. Jeho žáky jsou skoro výlučně ženy, za volantem téměř bezmocné, ale obdařené nadměrnou schopností zručně zařadit nejvyšší rychlost v honbě za...

Popis

„Smutným“ hrdinou ztřeštěné komedie Dámská volenka je instruktor autoškoly, moderní bulharský donchuán. Jeho žáky jsou skoro výlučně ženy, za volantem téměř bezmocné, ale obdařené nadměrnou schopností zručně zařadit nejvyšší rychlost v honbě za jeho srdcem. Hlavní roli vytváří i u nás dobře známý Stefan Danailov, který svým hereckým partnerkám ponechává velký prostor k rozehrání celé škály ryze ženských reakcí a vzájemných vztahů.

Film režiséra a výtvarníka Ivana Andonova se měl zřejmě držet na hranici skutečnosti a nadsázky, aby kriticky odrazil některé soudobé morální a společenské nešvary. Poněvadž tuto hranici až příliš často překračuje, je spíše jen sledem hodně nadsazených groteskních situací a gagů. Toto konstatování nic nemění na faktu, že se Dámská volenka hned po svém uvedení v bulharských kinech zařadila mezi nejúspěšnější domácí filmy.