Ďáblové
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, horor
Délka:
111 min
Země:
Anglie, 1971
Filmů zabývajících se reálnými čarodějnickými procesy není mnoho. A nás pochopitelně může těšit, že na nejvyšších příčkách mezi těmito historickými dramaty stojí tuzemské Kladivo na čarodějnice Otakara Vávry. Nicméně k tématu se vyjádřili i...

Popis

Filmů zabývajících se reálnými čarodějnickými procesy není mnoho. A nás pochopitelně může těšit, že na nejvyšších příčkách mezi těmito historickými dramaty stojí tuzemské Kladivo na čarodějnice Otakara Vávry. Nicméně k tématu se vyjádřili i další režiséři a mezi nimi v roce 1971 také britský filmař Ken Russell, jehož Ďáblové možná nepatří k nejznámějším snímkům, ale rozhodně jim nelze upřít působivost.

Děj snímku, natočeného podle reálných historických událostí, je situován do Francie na počátku 17. století. Do dob, kdy zemi víc než král Ludvík XIII. vládl obávaný kardinál Richelieu. A byl to právě on, kdo během své honby za posílením moci narazil na odpor osvíceného kněze otce Grandiera a rozhodl se zlomit starce lstí a lží. Z obav, aby skrze Grandiera nezačal stoupat vliv protestantů, rozpoutal s pomocí několika „uhranutých“ jeptišek monstrózní inkviziční frašku, na jejímž konci plály hranice a umírali nevinní lidé.

V hlavních rolích dramatu, které občas koketuje i s hororem, účinkují Oliver Reed jako Grandier a půvabná Vannessa Redgraveová jako řádová sestra Jeanne, hlavní účastnice fanatické války proti přeludům.