Kriminalisté Sumara a Šímová donekonečna vyslýchají zatčeného Daniela Ferinčáka, podezřelého z vraždy a násilného činu, zatímco jejich spolupracovník Runa se snaží rozluštit šifry z útržku pergamenu, nalezeného na místě činu. Je přesvědčen, že...

Popis

Kriminalisté Sumara a Šímová donekonečna vyslýchají zatčeného Daniela Ferinčáka, podezřelého z vraždy a násilného činu, zatímco jejich spolupracovník Runa se snaží rozluštit šifry z útržku pergamenu, nalezeného na místě činu. Je přesvědčen, že pergamen i rituály nějak souvisí s existencí Ďáblovy bible. Stejný magický znak se totiž nacházel i v nedávno objevených hrobech uprostřed kláštera v Podlažicích.

V rajské zahradě, vyhrazené pouze řeholníkům, ležely ostatky několika žen a dětí. To ale vylučovaly přísné předpisy řádu. Proč musely být porušeny? Lebky z vykopávek nesou zjevné stopy násilí. Šlo o oběti nějakého zločinu a jejich těla měla být ukryta na bezpečném místě? Může jejich smrt před sedmi sty lety souviset se současnými rituály a vraždami? Právě v benediktýnském klášteře v Podlažicích se na počátku 13. století nacházela tzv. Ďáblova bible. Podle dochované legendy ji tam prý s pomocí ďábla za jedinou noc napsal jakýsi mnich, kající se z těžkého hříchu.

Tajemný původ knihy umocňuje neobyčejně sugestivní, přes půl metru vysoký obraz ďábla. Není právě toto děsivé vyobrazení v samém středu mohutného svazku klíčem k rozluštění záhady celé knihy, která možná není jen zajímavým souborem starých textů, ale i varujícím proroctvím; kultovním předmětem, který zřejmě sehrával důležitou roli v jakémsi tajném magickém rituálu? Proč je obraz umístěn právě za Apokalypsu, popisující poslední dny světa? A proč hned za ním následuje soubor zaklínadel se jmény ďáblů? Co se nacházelo na několika dalších listech, které byly pečlivě vyříznuty? Kdo a proč je odstranil? Rozluštění všech těchto hádanek může Runu přivést na stopu sériového vraha. Času je málo. Když policie najde další oběť tajemného rituálu, je jasné, že nebude poslední. Kdo z podezřelých mohl vraždit?