Říkejte mi Kubrick
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama
Délka:
86 min
Země:
Francie/Kanada/Velká Británie, 2005
Film, natočený podle skutečné události, líčí činy Angličana jménem Alan Conway, který se v 90. letech po několik týdnů vydává za režiséra Stanleyho Kubricka. Protože skutečný Kubrick se straní publicity, nikdo přesně neví, jak vlastně vypadá. S...

Popis

Film, natočený podle skutečné události, líčí činy Angličana jménem Alan Conway, který se v 90. letech po několik týdnů vydává za režiséra Stanleyho Kubricka. Protože skutečný Kubrick se straní publicity, nikdo přesně neví, jak vlastně vypadá. S touto identitou Conway chodí na večírky a rafinovaně tahá z důvěřivých lidí peníze. Beze strachu hovoří o režisérském povolání, i když o něm nic neví. Svéráznými názory a chováním uvádí své oběti do velmi rozpačitých až šokujících situací. Otevřeně přiznává svou homosexualitu, seznamuje se s atraktivními mladíky snícími o slávě, kteří se nechají omámit "uměleckou" aurou a sliby. Na podvodníkovy triky naletí taxikář, bohatý chlapík, který by chtěl být producentem, i renomovaný kritik The New York Times. Lež má však přece jen krátké nohy.

Na komedii inspirované těžko uvěřitelným příběhem se podíleli dva spolupracovníci zemřelé režisérské legendy. Debutující režisér Brian Cook a scénárista Anthony Frewin asistovali Kubrickovi na několika filmech. Cook navíc produkoval film Eyes Wide Shut. Snímek zajímavě zpracoval fakta do humorné zápletky, v níž vyniká ústřední výkon charismatického Johna Malkoviche.