Jedna vesnice, tři národy, plánovaný festival a rozsáhlé bludiště podzemních katakomb. Ideální zázemí pro pravý blázinec... Komediální až parodický pohled na válku. Děj se odehrává v Itálii, kde sledujeme četu amerických vojáků, kteří pod...

Popis

Jedna vesnice, tři národy, plánovaný festival a rozsáhlé bludiště podzemních katakomb. Ideální zázemí pro pravý blázinec...

Komediální až parodický pohled na válku. Děj se odehrává v Itálii, kde sledujeme četu amerických vojáků, kteří pod vedením nadporučíka Christiana (James Coburn) žijí v otupující vojenské nedisciplinovanosti. Vše se ale změní, když přichází nový kapitán Cash se zvláštním pověřením – totiž obsadit a zaútočit na město Valermo. Jenomže tamní vojáky více zajímá plánovaný festival než válka.

Kapitán Cash se slavností zásadně nesouhlasí a žádá, aby se italský kapitán Oppo se svými vojáky ihned vzdal. Po řadě dohadů se však američané k italským vojákům přidají a s tím, že se Italové následující den po festivalu vzdají, slaví až do rána, kdy do Valerma přijíždí major Pott (Harry Morgan), který má dohlédnout na situaci.

Absurdnost veškerého dění umocňují ještě dva zloději, kteří se na pozadí událostí ve vesničce, snaží prokopat do zdejší banky. Už samotné slovo "snaží" napovídá, že se jim to nedaří. A když připočteme ještě rozsáhlé katakomby pod městem, kde se major Pott ztratí, aby se následně zbláznil, tak je o zábavu skutečně postaráno. Vše ale nekončí, do Valerma totiž přijíždí němečtí vojáci, kteří město chtějí obsadit a veškeré obyvatelstvo popravit. Američtí a italští vojáci proto musí spojit své síly, aby Němce porazili.