Filmové drama francouzského režiséra Oliviera Assayase patří do kolekce devíti filmů, které produkoval francouzský kulturní kanál La Sept ARTE společně s dalšími koproducenty. Autorka projektu Chantal Poupaudová oslovila řadu vynikanících...

Popis

Filmové drama francouzského režiséra Oliviera Assayase patří do kolekce devíti filmů, které produkoval francouzský kulturní kanál La Sept ARTE společně s dalšími koproducenty. Autorka projektu Chantal Poupaudová oslovila řadu vynikanících režisérů, byli mezi nimi např. také André Téchiné, Claire Denisová, Chantal Akermanová či Olivier Dahan. Jednotícím tématem projektu mělo být zachycení světa a problémů dospívající mláděže na pozadí společenské atmosféry a politických událostí daného období. Každý autor natočil dobu, ve které sám vyrůstal a na kterou má vlastní vzpomínky. Nezastupitelnou roli hraje ve snímcích hudba jako jedna z hlavních charakteristik určité epochy a stává se tak jedním ze základních komponentů každého filmu.

Olivier Assayas natočil svůj příběh z počátku sedmdesátých let. Vypráví o dvou divokých dospívajících dětech - Gillesovi a Christine, kteří chodí do stejného lycea na předměstí Paříze a jsou ponecháni víceméně sami sobě. Giles má pohodlný domov a ochranu ve svém otci, přesto se uchyluje k dorbným krádežím a jiným projevům vzpoury, aby měl jeho život smysl. Rodiče Christiny jsou rozvedeni, žádný z nich o ni nemá zájem a dívka se ocitne v psychiatrické léčebně. Jedinou nadějí v jejím životě je láska ke Gillesovi, a tak odtud uprchne. Dvě dospívající děti nacházejí útočiště v opuštěném venkovském domě, kde se scházejí s partou teenagerů na divoké party.