Cesta vzhůru
Typ:
film
Žánr:
rodinný, drama
Délka:
60 min
Motto:
V šestnácti můžeš všechno získat nebo také všechno ztratit.
Země:
Kanada, 2000
Do resocializačního střediska Mount Horizon uprostřed kanadských lesů přiváží šestnáctiletého Scotta Barringera (Hayden Christensen) bezradný otec, když zjistí, že hvězda školního fotbalového týmu bere drogy a začíná být naprosto nezvladatelná....

Popis

Do resocializačního střediska Mount Horizon uprostřed kanadských lesů přiváží šestnáctiletého Scotta Barringera (Hayden Christensen) bezradný otec, když zjistí, že hvězda školního fotbalového týmu bere drogy a začíná být naprosto nezvladatelná. Co ovšem netuší, je důvod: Scotta svedla jeho půvabná mladá naoko ctnostná macecha, což nezralou psychiku teenagera naprosto rozvrátilo. Na začátku se Scott tvrdě střetne se šéfem Horizontu Peterem (Joe Lando, známe ho z veleúspěšné Doktorky Quinnové), též bývalým narkomanem, nyní milovníkem horolezectví, který svou práci bere jako životní výzvu.

Dostává se mezi partu podobně vykolejených vrstevníků. Je tu Shelby (A. J. Cook), která ve čtrnácti utekla z domova a vydělávala si na drogy prostitucí, šestnáctiletý Ezra (Kyle Downes), který se pokusil o sebevraždu, bulimička Juliette (Meghan Ory), zničená svou matkou a jejími pěti manžely, hispánec Augie (Jorge Vargas), dyslektik, jenž byl pod vlivem staršího bratra na nejlepší cestě do gangu. Děti poznamenané zneužíváním, rodičovským alkoholismem, pocity méněcennosti a viny.

V šestnácti můžeš všechno získat nebo také všechno ztratit. Dva velmi známí televizní producenti: několikrát oceněný Michael Braverman (Nemocnice Chicago Hope a Life Goes On) a Doug Schwartz (mezinárodní hit Pobřežní hlídka), spolu s kanadským producentem Haroldem Tichenorem (The Crow) a hvězdou jednoho slavného a nekonečného seriálu, který nyní opět vysílá České televize, Joe Lando (Sully z Dr. Quinnové) spojili tvůrčí síly a vytvořili seriál ze života narušené mládeže. Ústředním tématem je hledání souvislostí a příčin stojících na počátku problémů, uvolňujících lavinu beznaděje a pádu.

Nejen to, seriál sleduje, jak je těžké učit se návraty do běžného života, vrátit se znovu do rodiny, do školy. Venkovský tábor Horizont, obklopen do nebe tyčícími se špičkami borovic a hor, připomíná odlehlé horské klimatické lázně, ne záměrně izolovanou školu pro citově narušené dospívající lidi. Ve třídách "pod stromy", ve společných ložnicích a společné jídelně začíná návrat do normálního života, v pohodlně zařízeném táborovém prostředí panuje uklidňující klima. Klima divoké přírody naopak připravuje chvíle vzrušení při slaňování, kanoistice. Náplast na rozbolavělou duši mladého člověka může být závěsné létání stejně jako jízda v kajaku, v táboře však nejde jen o zábavu. To co je obklopuje, je nové - režim práce, studium, pečování o společné prostory. Jak jinak, to je cesta, to všechno jim pomáhá překonávat krize, závislost na drogách, zapomenout a vzpamatovat se ze vzpomínek na zneužívání v rodině a jiná traumata.

Televizní společnost ABC Family a její autoři Michael Braverman a Matthew Hastings usilovali o rodinný seriál, který měl postihnout hlavní problémy americké mládeže a naznačit, jak je co nejúčinněji řešit. Proto uvedli na scénu resocializační středisko s progresivními výchovnými metodami. Teenageři se škraloupem na mravním profilu se zde prostřednictvím zvýšené fyzické a psychické zátěže učí spolupráci a pochopení pro druhé.

Bez toho se totiž při návratu "do civilu" neobejdou. Autoři namíchali osvědčené ingredience: mládí a krásu v podání mladistvých delikventů, dramatické výchovné problémy, mužný vychovatelský tým s přirozenou autoritou a herecké hvězdy v podání Haydena Christensena, Joe Landa, A. J. Cook a Rogera R. Crosse.