Dokumentární „life-movie“ mladého filmaře, který opouští svůj „bílý“ a pohodlný život a odstěhuje se do romského ghetta. Česká republika rok 2013. Nacionalismus ve své nejtemnější podobě je na vzestupu. Nenávist je cítit v hospodách, na...

Popis

Dokumentární „life-movie“ mladého filmaře, který opouští svůj „bílý“ a pohodlný život a odstěhuje se do romského ghetta.

Česká republika rok 2013. Nacionalismus ve své nejtemnější podobě je na vzestupu. Nenávist je cítit v hospodách, na ulicích i na internetu. Uskupení blízká českým neonacistům pochodujíc napříč městy, jejich stoupenci mávají černými vlajkami a „normální slušní lidé“ jim z oken tleskají.

Duchcov, Ostrava, Ústí nad Labem. Místa s podivnou atmosférou. Atmosférou něčeho nepříjemného co visí ve vzduchu. V této době se autor a režisér filmu na 8 měsíců odstěhoval do Předlic v Ústí nad Labem, do cikánského ghetta, které má tu nejhorší pověst. S kamerou namířenou na sebe se slušný Čech mezi „kopiemi Čechů“ stává hlavní postavou svého filmu. Snaží se hledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití dvou etnik – „bílého“ a „černého“. Mezi Romy nachází nakonec řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledají společně. Ocitá se a zaznamenává podivné situace. V obležené ubytovně s chlapama, co drželi tyče a sekery. S vůdcem proticigánské demonstrace, který se do kamery svěřil, že ji svolal, aby „lidi povstali a konečně JE všechny povraždili“. Dokonce i děti berou možnost násilí a smrti jako normální způsob, jak řešit problémy.

Sám režisér říká: „Žiju s cigánama a mám je rád, i když to nejsou žádní andílci a ani je tak nechci ukazovat. Svoje třicátiny oslavím v ghettu a pozvu celou svoji bílou rodinu. Gadžové a cigáni se spolu musí začít bavit, nesmí mít ze sebe navzájem strach. Jinak nás všechny zničí to stupidní šílenství.

Češi proti Čechům je autorský dokumentární film, který vznikal pod názvem GADŽO a popisoval život Gadža – bílého muže v romské komunitě. V průběhu natáčení a pobytem v romské komunitě se však mnohem více témat a konfliktů filmu točilo kolem soužití bílých Čechů a českých romů. Film se natáčel v době eskalujících sporů, konfliktů, střetů a pro či protiromských demonstrací.

Podařilo se tak dokumentárně ve stylu „life-movie“ zachytit velice bouřlivé společnost rozdělující téma, které však nebylo nijak uzavřeno, vyřešeno. Problém zůstává, hlavní aktéři zůstávají na svých pozicích.

Téma soužití romů a české populace je nadále velice živé a paradoxně pro oba tábory stále nepochopené. Film „Češi proti Čechům“ přináší pohled do světa romů a na jejich postoje a názory. Kontrastem jsou pak reakce bílých obyvatel, kteří bez ostychu nabádají k fyzické likvidaci romů.

Producentem filmu je Vít Klusák a Filip Remunda z Hypermarket Film s.r.o.,, koproducentem je Česká televize. Film byl podpořen Státním fondem kinematografie