Thajská černá magie je rozhodně otrlejší disciplína než její západní blíženkyně. Žádné dovádění při měsíčku s kozlem či sbírání bylin, ale spíš šéfování neposlušné bandě oživlých krokodýlích lebek nebo rituální pojídání cizích zvratků. Na...

Popis

Thajská černá magie je rozhodně otrlejší disciplína než její západní blíženkyně. Žádné dovádění při měsíčku s kozlem či sbírání bylin, ale spíš šéfování neposlušné bandě oživlých krokodýlích lebek nebo rituální pojídání cizích zvratků. Na prolomení zlého kouzla také nestačí tělnatý pánbíčkář s Biblí v jedné a pochodní v druhé ruce, ale je třeba tvrdým tréninkem zocelený buddhistický mnich, kterému není zatěžko trávit hodiny v jezírku plném pijavic. Film Černá magie: Boxerovo znamení, pojednávající o bývalém thaiboxerovi, který se stane mnichem, aby mohl porazit zlého čaroděje, představuje opomíjený vrchol linie okultních hororů společnosti Shaw Brothers z osmdesátých let. Nabízí opojný koncentrát všemožných atrakcí hongkongských fantastických filmů, jenž dokáže uspokojit jak vyznavače opulentních spektáklů plných laciných speciálních efektů a hysterické akce, tak obdivovatele surrealistických podivností.

Vizuálně si film v některých scénách nijak nezadá s Janem Švankmajerem či Alejandrem Jodorowským, na druhou stranu se nijak neštítí ani ryze brakových úletů typu očividně umělohmotných pavouků popíjejících brčkem zelenou břečku, a dopřává svým divákům i typicky hongkongské bojové požitky v podobě několika scén boxerských zápasů (zlého thajského boxera hraje impozantní zjev z řady akčních filmů Bolo Yeung). Zkrátka a dobře, pokud je buddhismus opravdu tak perverzně zábavné náboženství, jak ho ukazuje tento film, pak je nejvyšší čas oholit si hlavu a navléknout oranžový hábit.