Cathy a Reg byli šťastní novomanželé, těšící se nejen z krásného vztahu, ale i ze svých malých dětí. Zlom v jejich spokojeném životě nastal v okamžiku, kdy se Reg vážně zranil v zaměstnání. Rodina začala být pronásledována sérií neúspěchů. Dobrá...

Popis

Cathy a Reg byli šťastní novomanželé, těšící se nejen z krásného vztahu, ale i ze svých malých dětí. Zlom v jejich spokojeném životě nastal v okamžiku, kdy se Reg vážně zranil v zaměstnání. Rodina začala být pronásledována sérií neúspěchů. Dobrá životní úroveň byla vystřídána chudobou, dluhy začaly narůstat, mladý pár ztratil i střechu nad hlavou. Film graduje mrazivou scénou, ve které jsou Cathy odebírány děti, aby byly umístěny do Ústavu sociální péče. Televizní drama má politický rozměr upozorňující na soudobé sociální problémy a otázky ubytování. Několik dní po vysílání byla založena organizace Shelter pomáhající bezdomovcům.

Ačkoli tento snímek spadá do oblasti televizní tvorby, režisér narušuje pravidla a stylistiku studiového natáčení. Originálně pracuje s narativní formou, kterou kombinuje s nápodobou filmových zpravodajství. Film tak získává neobyčejnou autentičnost, k uzavřenosti dramatu přispívá mimo jiné i to, že Loach záměrně obsahuje neherce, jejichž neškolený projev a improvizace jsou příčinou silné naturalistické atmosféry. Film byl podle reportáže Jamese Sandforda vytvořen pro sérii pořadů stanice BBC The Wednesday Play.