Čára
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, kriminální
Délka:
108 min
Země:
Česká Republika/Slovensko/Ukrajina, 2017
Kriminální thriller o pašerácích ze slovensko-ukrajinských hranic získal na MFF v Karlových Varech Cenu pro Nejlepší režii. Režisér Peter Bebjak ukazuje podsvětí a život na samotné východní hranici Evropské unie, kde platí často vlastní zákony....

Popis

Kriminální thriller o pašerácích ze slovensko-ukrajinských hranic získal na MFF v Karlových Varech Cenu pro Nejlepší režii. Režisér Peter Bebjak ukazuje podsvětí a život na samotné východní hranici Evropské unie, kde platí často vlastní zákony. Do svého napínavého a uhrančivého filmu získal hvězdy jako je Andrej Hryc nebo Emília Vašáryová.

Adam Krajňák je otcem rodiny a zároveň také hlavou pohraniční kriminální skupiny, která pašuje přes slovensko-ukrajinskou hranici cigarety. V tomto okruhu nejbližších zastává nenahraditelnou roli starajícího se důvěrníka, ale také zásadového a nekompromisního vůdce, jemuž v rozhodujících okamžicích nechybí sebevědomí a temperament. Klidný souběh obou prolínajících se světů se však se vzrůstající nervozitou, obklopující nejistou budoucnost s nově budovanou hranicí schengenského prostoru, začíná pomalu otřásat. A když pak jedna z pašeráckých dodávek ztroskotá, spustí se nezastavitelná lavina událostí, během níž bude muset Krajňák zpochybnit své vlastní mezníky, které dosud nechtěl překročit. Režie Petra Bebjaka vnáší do kriminálního námětu s prvky thrilleru nakažlivou jiskru, která jej na míle vzdaluje od pouhé žánrové zábavy, a odhaluje univerzální lidský příběh zasazený do prostředí, kde se prolínají kultury, zvyky i individuální osudy.